Beste tempels in Bagan voor zonsopkomst en zonsondergang

Myanmar heb je niet bezocht als je niet bij de tempels in Bagan bent geweest. Rondfietsen (of scooteren) op deze magische plek is een heel bijzondere ervaring, en minstens zo populair is het bekijken van de opkomende of ondergaande zon met de tempels op de achtergrond. Dit zijn de beste plekken om dat te doen.

Tempels in Bagan zonsopkomst

Tempel voor zonsopkomst in Bagan

Om te beginnen een kleine waarschuwing: je bent zeker niet de enige die op het idee is gekomen om bij zonsopkomst of -ondergang een tempel te beklimmen. Omdat dit bij veruit de meeste plekken niet eens kan, zien enkele van de populairdere tempels al gauw zwart van de mensen, zoals Shwesandaw Paya.

Daar wil je dus niet wezen in de vroege ochtend, maar waar dan wel? Een prima plekje vond ik bovenop Buledi Paya (Bulethi). Deze tempel is eenvoudig te bereiken vanaf de hoofdweg en kom je vanaf Nyaung U, dan is het ook nog eens hartstikke dichtbij.

Ook hier zul je niet de enige toerist zijn, maar het gekkenhuis is er minder groot dan elders en het uitzicht bijzonder mooi op zowel de oost- (zonsopkomst) als westkant (ochtendgloed).

Uitzicht Bagan Buledi Bulethi Paya
Bagan in de ochtendzon, gezien vanaf Buledi Paya.

Tempels voor zonsondergang in Bagan

Tijdens zonsondergang zit je altijd goed bij Myauk Guni, net ten zuiden van de immense Dhammayangyi Pahto. Vind je weg naar de hoogste verdieping (kan even zoeken zijn) voor een fraai uitzicht in de richting van Old Bagan en de ondergaande zon.

Update januari 2018: Myauk Guni is niet meer te beklimmen vanwege een aardbeving. De tempel ernaast is wel toegankelijk.

Een goed alternatief, maar meer naar het zuiden gelegen en daardoor wat moeilijker te bereiken, is Pyathada. Dankzij het grote ’terras’ bovenop is er ruimte zat, maar kan het ook heel druk worden. Filevorming bij de trappen is iedere ochtend en avond sowieso aan de orde.

Tempels in Bagan zonsondergang
Oh hallo, jullie ook hier? (Pyathada bij zonsondergang)

Ballonvaart: Balloons Over Bagan

Wil je het écht goed doen en vanuit een vogelperspectief de tempels in Bagan tijdens zonsopkomst bewonderen, dan zul je het letterlijk hogerop moeten zoeken in de vorm van een ballonvaart. Dat is een schreeuwend duur geintje, maar de enige mogelijkheid om de omvang van Bagan te snappen en op unieke wijze te ervaren. En ik kan je verzekeren: een vlucht over Bagan ga je nooit meer vergeten.

Ballonvaart Bagan
Bij zonsopkomst vertrekken zo’n 20 ballonnen voor een vlucht over Bagan.

In het droge seizoen van oktober t/m maart gaan er vrijwel iedere dag zo’n 20 ballonnen de lucht in. Een ballonvaart in Bagan wordt tegenwoordig aangeboden door 3 verschillende bedrijven, maar de originele, bekendste en grootste is nog altijd Balloons Over Bagan. Vooraf reserveren is vereist om verzekerd te zijn van een plekje.