Bussen in Myanmar: zo reis je comfortabel

Van A naar B komen in Myanmar gaat in de meeste gevallen per bus (snel), trein (goedkoop maar langzaam) of vliegtuig (duur). Hoewel het busnetwerk best goed ontwikkeld is, de wegen steeds beter worden en de bussen in Myanmar luxer en comfortabeler, blijft een ritje in dit land wat minder straightforward dan in de rest van Zuidoost-Azië. Deze uitleg helpt je om van je busreis in Myanmar geen nachtmerrie te maken.

Bussen in Myanmar

Busroutes in Myanmar

Allereerst is het goed om te weten dat vervoerders redeneren vanuit volledige busroutes en dus doorrijden tot een eindpunt waar je hoogstwaarschijnlijk zelf niet heen hoeft. Dat leidt bij nachtbussen tot de vervelende consequentie dat vertrek vaak vroeg in de avond is, zodat de eindbestemming rond zonsopgang wordt bereikt. Is jouw bestemming ergens halverwege of op driekwart, dan is de kans dus groot dat je midden in de nacht afgezet wordt.

Een voorbeeld: de nachtbus van Yangoon naar Kalaw vertrekt om 18:00 uur en rijdt door naar Taunggyi. Dat betekent dat je rond 03:00-04:00 uur in Kalaw belandt – met een beetje pech in je korte broek en teenslippers in de vrieskou van dit bergdorp (been there, done that).

Bussen in Myanmar aankomsttijden
Ja, daar sta je dan om kwart voor 4 ’s nachts voor een gesloten guesthouse.

Los van deze ellendige aankomsttijden is het qua bussen in Myanmar verder best goed gesteld. Het aantal routes is de afgelopen jaren sterk toegenomen, evenals de frequentie. Je reismogelijkheden zijn anno 2016 dan ook een stuk uitgebreider dan wat je in de Lonely Planet Myanmar zult lezen. Wel is het verstandig even na te vragen welke route een bus rijdt, want vanwege slechte wegen of ‘verboden terrein voor toeristen’ is een route tussen 2 ogenschijnlijk dicht bij elkaar liggende plaatsen soms helemaal geen optie.

Vervoerders: VIP en normale bus

In Myanmar is een groot aantal vervoerders actief waarvan het comfort nogal wisselend is. Op belangrijke toeristische routes rijden onder andere JJ Express en Golden Shuttle; met deze bedrijven zit je altijd goed. Zij zijn weliswaar de duurste, maar je krijgt daar wel veel comfort en service voor terug in de vorm van een stopcontact, nekkussen, gratis flesjes water, frisdrank en snacks voor onderweg.

Bussen Myanmar dekens nekkussen
Bussen in Myanmar: Paul Frank-dekens en dinosaurusnekkussens.

De VIP-bus (ook wel express genoemd) is het meest comfortabel met stoelen in een 2-1-opstelling en genoeg beenruimte voor zelfs de langste Europeanen. Een echte sleeper (nachtbus) is het niet, maar een dutje moet toch wel lukken – zo niet, dan komt dat waarschijnlijk door een hobbelige bergweg. De normale bus (ordinary) kent een 2-2-opstelling en minder beenruimte, maar is over het algemeen qua service van hetzelfde niveau.

VIP bussen in Myanmar
VIP-bussen in Myanmar beschikken over een 2-1-opstelling en gigantisch veel beenruimte.

Vrieskou in de bus

Hoe luxe je ook zit, de airco in Birmese bussen staat altijd op standje ‘vrieskou’ en alleen een t-shirt en korte broek is absoluut af te raden. In alle bussen die je als toerist zult nemen, krijg je weliswaar een deken, maar zelfs daarmee kan het ondraaglijk koud worden ’s nachts. Dat is geen overdreven waarschuwing: de airco staat écht op 14 graden te blazen en daar wordt niet van afgeweken. Wees dus voorbereid en neem een trui of vest mee in de rugzak die je bij je hebt.

Vergeet voor nachtelijke ritjes ook je oordoppen of koptelefoon niet; de stewards hebben nog wel eens de neiging de hele nacht Birmese karaoke of soaps door te laten blèren. Heb je echter mazzel, dan zit je ’s avonds te kijken naar de nieuwste James Bond of een andere Hollywood-film.

Bustickets kopen in Myanmar

De meeste guesthouses en hotels in Myanmar bieden bustickets aan van een of meerdere vervoerders. Op toeristische plekken zoals Nyaungshwe (Inle Lake) en Bagan vind je op straat ook talloze reisbureautjes en met een beetje rondshoppen kun je meestal een paar euro besparen. Informeer of een pick-up inbegrepen is; de busstations zijn veelal buiten de stad gelegen en een taxi daarheen kan nog wel eens een duur geintje worden.

Tot slot: let erop dat in het hoogseizoen populaire routes als Yangoon – Bagan – Mandalay een dag ervoor al volgeboekt zijn – zeker bij de betere vervoerders. Boek dus op tijd als je een strak reisschema hebt.