Visum voor Myanmar online regelen

Steeds meer reizigers weten hun weg te vinden naar Myanmar (Birma) sinds daar in 2011 afscheid werd genomen van de militaire junta. Toerisme wordt dan ook actief gepromoot door de regering. Wil je dit bijzondere land bezoeken, dan is het heel eenvoudig om vooraf een visum voor Myanmar online aan te vragen.

Ballonvaart Bagan

Myanmar eVisa

In september 2014 heeft Myanmar een online visumaanvraag gelanceerd voor een hele rits nationaliteiten, waaronder alle inwoners van de EU. Via de Myanmar eVisa-website kun je een eVisa approval letter aanvragen. Dit is een pdf-document dat je via e-mail toegestuurd krijgt en uitgeprint moet meenemen wanneer je naar Myanmar vliegt. Aan de grens lever je het document in en krijg je een toeristenvisum waarmee je het land in kunt.

De verwerkingstijd voor een eVisa is maximaal 3 werkdagen en omdat het hele proces online verloopt, heb je toegang tot internet nodig. Het visum kost $ 50 dat je online dient te betalen met een creditcard. Bij een geweigerde aanvraag of verlopen geldigheid krijg je geen geld terug.

Geldigheid toeristenvisum

Een visum voor Myanmar is 28 dagen geldig. Een eVisa is in alle gevallen single entry, dus als je Myanmar verlaat en weer opnieuw ingaat, heb je een nieuw visum nodig.

Let op: de eVisa approval letter die je online aanvraagt, is 90 dagen geldig vanaf de dag dat deze toegekend wordt. Dat betekent dat je binnen 3 maanden Myanmar in moet gaan. Je kunt zelf geen datum opgeven, dus zorg ervoor dat je je aanvraag niet langer dan 3 maanden van te voren doet. Is je eVisa verlopen, dan zul je een nieuwe moeten aanvragen, want de datum kan niet worden gewijzigd.

De geldigheid van je visum (28 dagen) staat hier los van deze 90 dagen. Je kunt dus bij wijze van spreken op de 89e dag na de datum op je approval letter naar Myanmar reizen en dan nog 28 dagen in het land blijven.

Aankomst op luchthaven

Maak je gebruik van het eVisa-systeem, dan is aankomst momenteel alleen mogelijk op 3 luchthavens. Dat zijn Yangon International Airport, Mandalay International Airport en Nay Pyi Taw International Aiport. Voor alle andere grensovergangen kan geen gebruikgemaakt worden van een eVisa (september 2015).

Update maart 2017: Inmiddels zijn er ook 3 landgrensovergangen toegevoegd: Tachileik Land Border Checkpoint, Myawaddy Land Border Checkpoint en Kawthaung Land Border Checkpoint.

Meer informatie over deze bestemmingen vind je in de Lonely Planet Myanmar.

Benodigdheden online visum voor Myanmar

Om een online visum voor Myanmar aan te vragen, heb je het volgende nodig:

  • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is.
  • Toegang tot internet voor de aanvraag en toegang tot je e-mail de dagen erna.
  • Een printer om de eVisa approval letter uit te printen.
  • Een digitale pasfoto in kleur die je moet uploaden.
  • Een creditcard voor de betaling ($ 50).

Overige veelgestelde vragen vind je op de Myanmar eVisa-website.

Visum via ambassade

Wil of kun je geen eVisa aanvragen, dan is het net als voorheen nog steeds mogelijk om via de ambassade een visum voor Myanmar te verkrijgen. Omdat het consulaat in Nederland geen visa verstrekt, zul je naar de ambassade in Brussel moeten (op de website vind je alle informatie). Een alternatief is om in Bangkok je visum te regelen via de ambassade van Myanmar of reisbureaus op Khao San Road. Houd er wel rekening mee dat dit enkele werkdagen duurt.