9x wandelen in Nieuw-Zeeland: de beste daghikes

Wandelen in Nieuw-Zeeland is geweldig om op een uitdagende manier schitterende bergen, vulkanen, meren, watervallen en gletsjers te zien. Van een uurtje slenteren tot heuse bergbeklimmingen, het kan er allemaal. Dit zijn wat mij betreft de beste dagwandelingen en -hikes in Nieuw-Zeeland.

Roys Peak Wanaka

Disclaimer: voor alle wandelingen in Nieuw-Zeeland geldt dat je goed voorbereid op pad moet gaan, een ander moet informeren over je plannen, het weer moet checken, je eigen grenzen dient te kennen en de juiste benodigdheden bij je moet dragen. Zie ook DOC over Safety in the outdoors. Sommige hikes die ik in dit artikel beschrijf, zijn uitsluitend bedoeld voor ervaren wandelaars. Neem bij twijfel over je fysieke geschiktheid contact op met lokale autoriteiten alvorens je aan een wandeling begint.

1. Roys Peak (Wanaka)

Mijn persoonlijke favoriet is geen hike die je zomaar even doet, maar staat bij goed weer wel garant voor zo’n beetje de mooiste uitzichten op het Zuidereiland (zie foto boven). Roys Peak is vanuit Wanaka niet te missen en vanaf de top (1578 meter) kun je genieten van het schitterende Lake Wanaka, de nabijgelegen gletsjers en Mount Aspiring.

Wees voorbereid op een zware klim die vooral in het begin wat saai kan zijn, maar enkele uren later iedere pijnlijke meter waard is geweest. Voor de echte avonturiers is er de mogelijkheid om op de top te kamperen, al zijn hier geen faciliteiten voor ingericht.

 • Lengte: 8 kilometer vanaf de parkeerplaats, zelfde weg terug.
 • Duur: 3 uur naar de top, 2,5 uur terug.

2. Tongariro Alpine Crossing

De bekendste dagwandeling van Nieuw-Zeeland is populairder dan ooit en als je de variatie in landschappen ziet, is dat ook wel te begrijpen. In enkele uren passeer je moerasachtig vulkaanlandschap, kraters, meren, heiden en bossen, allemaal langs een goed onderhouden en gemarkeerd pad. Dat betekent ook dat op een mooie dag de Tongariro Alpine Crossing aangedaan wordt door honderden (of zelfs duizenden) wandelaars; kijk dus niet raar op van wat filevorming in het hoogseizoen.

Tongariro Alpine Crossing
Tongariro Alpine Crossing: vulkanisch landschap in de meest onwerkelijke kleuren en vormen.

Is de 19,4 kilometer nog niet uitdagend genoeg, dan kun je ervoor kiezen om Mount Ngauruhoe erbij te doen, beter bekend als Mount Doom uit The Lord of the Rings-trilogie. Doe dit echter alleen als je de juiste kleding en schoenen draagt, voldoende tijd hebt en niet al teveel moeite had met de daaraan voorafgaande Devil’s Staircase. Afgevinkt? Dan kan ik je dit zijpad van harte aanbevelen.

 • Lengte: 19,4 kilometer totaal.
 • Duur: 5-6 uur, 2-3 uur extra voor Mount Doom.

3. Huka Falls (Taupo)

Vanuit het relaxte maar prachtig gelegen Taupo loopt langs de Waikato River de Huka Falls Walk, een eenvoudige wandeling die naar een spectaculaire waterval leidt. De kalmte van de rivier doet niet vermoeden dat even verderop 220.000 liter water per minuut naar beneden stort en dat is precies wat deze hike zo leuk maakt. Aan het begin van de route zijn gratis hot springs; neem je zwemkleding mee dus.

 • Lengte: 3,5 kilometer vanaf de parkeerplaats, zelfde weg terug.
 • Duur: 1 uur naar Huka Falls, 1 uur terug.

4. Ben Lomond (Queenstown)

Verscholen achter de direct in het oog springende Skyline Gondola is Ben Lomond misschien wel het best bewaarde geheim van Queenstown. De beklimming van deze berg kent vele steile stukken en is daarmee behoorlijk pittig, maar de 360-graden-uitzichten vanaf de top (1748 meter) zijn de dagwandeling absoluut waard.

Ben Lomond Saddle in Queenstown
Ben Lomond Track gezien vanaf Saddle, met Queenstown op de achtergrond.

Ben Lomond Track begint op 3 verschillende plekken in Queenstown, maar als je het wat minder zwaar wilt maken kun je het behoorlijk steile begin overslaan door de kabelbaan te nemen. Let erop dat de klim naar de top in de winter vaak niet mogelijk is; je zult het dan moeten doen met de (ook waanzinnige!) uitzichten vanaf Ben Lomond Saddle.

 • Lengte: 7 kilometer vanaf Queenstown, zelfde weg terug.
 • Duur: 1 uur naar Skyline Gondola (via Tiki Trail), 1,5 uur naar Ben Lomond Saddle en vervolgens 1 uur naar de top. De weg terug duurt ongeveer de helft korter.

5. Rangitoto Island (Auckland)

In de Hauraki Gulf liggen enkele eilandjes die perfect zijn om het drukke stadsleven van Auckland te ontvluchten. Eén daarvan is Rangitoto Island, een passieve vulkaan die met een leuke hike te beklimmen is. Het verrassende vulkanische landschap was mijn eerste kennismaking met de natuur van Nieuw-Zeeland en vanaf de top (259 meter) heb je een fraai panoramisch uitzicht over Auckland en de baai. Rangitoto Island is met de ferry van Fullers te bereiken vanaf Auckland en Devonport.

 • Lengte: 3 kilometer vanaf de pier, 8,5 kilometer via oostkant van het eiland terug.
 • Duur: 1 uur naar de top, 2 uur terug.

6. Mueller Hut (Mount Cook Village)

De hike naar Mueller Hut is een pittige maar fantastische dagwandeling in Mount Cook National Park. Je kunt deze tocht eventueel spreiden over 2 dagen met een overnachting in de hut op 1800 meter (vooraf boeken is een vereiste). Recht tegenover Mount Cook en Hooker Valley gelegen behoren de uitzichten vanaf de top tot de beste in de Southern Alps – mits het weer mee zit natuurlijk en de hoogste berg van Nieuw-Zeeland zich laat zien.

Mueller Hut Route Mount Cook
Vanaf het uitzichtpunt vóór Mueller Hut zie je ijswanden met lawines, Mount Cook en Hooker Valley.

De eerste helft van Mueller Hut Route is met 1810 treden steil omhoog meteen het zwaarste stuk. Als je het daarna nog ziet zitten is het tweede deel iets minder intensief, maar vraagt wel behendigheid omdat je voornamelijk over rotsen moet klimmen. Bij sneeuwval is het risico op lawines hier groot. Neem overigens je tijd bij het uitzichtpunt, want vanaf Mueller Hut (een halfuur verderop) is vanwege de ligging de vallei niet te zien.

 • Lengte: 4,7 kilometer vanaf de parkeerplaats, zelfde weg terug.
 • Duur: 3,5 uur naar Mueller Hut, 2 uur terug.

7. Abel Tasman National Park

In Abel Tasman National Park vind je één van de 9 Great Walks: een meerdaagse wandeling langs de mooiste kustlijn van het Zuidereiland. Heb je beperkte tijd of niet zo’n zin om te kamperen, dan zijn de ééndaagse wandelingen een prima alternatief. Met een watertaxi kun je je laten vervoeren naar een startpunt en word je eind van de dag weer opgepikt; simpeler kan haast niet.

Abel Tasman National Park
Sandfly Bay en Pinnacle Island in Abel Tasman National Park.

Ikzelf heb de 14 kilometer van Torrent Bay naar Onetahuti gelopen, waarbij je enkele van de mooiste baaien van Abel Tasman National Park passeert. Heb je zelf een route uitgestippeld, informeer dan bij de watertaxi of lokale touroperator in Kaiteriteri of Marahau naar de mogelijkheden.

 • Lengte: variërend van 5 tot 20 kilometer op een dag.
 • Duurga uit van een dagtrip inclusief vervoer heen en terug.

8. Roberts Point (Franz Josef Glacier)

Heeft het weer er voor de zoveelste keer toe geleid dat de helikoptervluchten in Franz Josef Glacier geannuleerd zijn en heb je inmiddels alle dvd’s van het hostel wel gezien? Trek je regenjas aan en ga erop uit, want er zijn andere manieren om bij de gletsjer te komen. Roberts Point Track heeft na regenval meer weg van een beek dan een pad, maar natte voeten zouden je niet moeten weerhouden van de stevige klim naar het uitzichtpunt, dat recht tegenover de gletsjer ligt.

Roberts Point wandeling Franz Josef Glacier
De touwbrug over de kolkende Waiho River.

Onderweg passeer je rotsplateaus, watervallen en een drietal schommelende touwbruggen: als je je avontuurlijke kant nog niet ontdekt had, dan gebeurt dat wel met deze hike. Helaas zijn er de afgelopen jaren een aantal toeristen hier verongelukt. Fatsoenlijke wandelschoenen spreken daarom voor zich, maar denk ook aan een lunch, mobiele telefoon en het belangrijkste: stel iemand anders op de hoogte van je plannen en wanneer je verwacht terug te zijn.

 • Lengte: 6 kilometer vanaf de parkeerplaats, zelfde weg terug.
 • Duur: 2 uur naar het uitzichtpunt, 1,5 uur terug.

9. Avalanche Peak (Arthur’s Pass)

Last but no least: Avalanche Peak. De onheilspellende naam van deze 1833 meter hoge top komt niet geheel uit de lucht vallen, want lawines en ongelukken zijn in deze regio jaarlijks aan de orde. Laat je desondanks niet afschrikken, met de juiste voorbereiding en goed weer is het een fantastische beklimming. De weg naar boven (voor zover je daar van kan spreken) is niet lang, maar wel erg steil en zwaar.

Avalanche Peak Arthurs Pass
De smalle bergkam van Avalanche Peak kan erg verraderlijk zijn.

Er zijn 2 routes die naar de top leiden. Ik raad de steilere Avalanche Peak Track op de heenweg aan, want via deze weg omlaag gaan je knieën niet overleven. De minder heftige Scotts Track heeft mooiere uitzichten; prima om de afdaling te maken – in de middag heb je bovendien geen last van tegenlicht.

 • Lengte: 3 kilometer vanaf Arthur’s Pass via Avalanche Peak Track, 3,5 kilometer via Scotts Track.
 • Duur: 2,5 uur naar de top, 2 uur terug.

Bonus: Mount Taranaki

Ikzelf heb ‘m helaas moeten overslaan, maar van wat ik heb gehoord is Mount Taranaki één van de betere hikes die je op het Noordereiland kunt doen. Meer informatie over de beklimming van deze vulkaan vind je op de website van DOC.