Internet en wifi in Nieuw-Zeeland: achtergrond en tips

De waarschuwing dat internet/wifi in Nieuw-Zeeland vrij belabberd is heb ik altijd lachend weggewuifd, totdat ik na aankomst in Auckland met de neus op de feiten werd gedrukt. Traag, beperkt en betaald: welkom in Nieuw-Zeeland. Zo dramatisch als Myanmar of de Filipijnen is het gelukkig niet (meer), maar toch blijft fatsoenlijke gratis internettoegang aan deze kant van de wereld uitzonderlijk.

Internet/wifi in Nieuw-Zeeland

Internet in Nieuw-Zeeland

Hoe kan het dat derdewereldlanden in Azië op iedere straathoek gratis wifi via supersnelle glasvezelverbindingen hebben en je in Nieuw-Zeeland soms het gevoel hebt dat je op een 56k-lijn uit 1997 zit? De verklaring hiervoor is deels geografisch van aard: Nieuw-Zeeland ligt min of meer in de middle of nowhere en is aangewezen op ver weg gelegen internetknooppunten in Amerika en Azië. Simpel gezegd is het een kwestie van achteraan aansluiten in de rij.

Daarnaast is Nieuw-Zeeland met 4,5 miljoen inwoners maar een klein land (de 30 miljoen schapen tellen helaas niet mee). Betere internetvoorzieningen voor een relatief kleine bevolking heeft dus nauwelijks prioriteit en ook is er weinig concurrentie tussen internetaanbieders. Abonnementen zijn daardoor duur, verbindingen langzaam en datalimieten (2005, anyone?) nog steeds van kracht.

Wifi in hostels

Als backpacker zul je dit vooral merken in hostels. In slechts een beperkt aantal hostels wordt (onbeperkte) gratis wifi aangeboden; dit wordt op sites als Hostelworld dan expliciet vermeld. In alle andere gevallen moet je ervoor betalen (€ 2,5-8 per dag) of is de free wifi slechts voor een uurtje. Het loont om te kijken naar hostels die gratis wifi aanbieden, want dit zijn vaak de betere plekken om te verblijven, ook als het gaat om faciliteiten en prijs/kwaliteit.

Gratis wifi in Nieuw-Zeeland

Gelukkig is er licht aan het einde van de donkere internettunnel in Nieuw-Zeeland en komt op steeds meer plekken gratis wifi beschikbaar. De bibliotheek blijft onder backpackers populair als het gaat om internetvoorzieningen, maar mijn ervaring leert dat je op veel meer plekken terecht kunt voor gratis wifi. Een overzicht van wat ik zoal ben tegengekomen:

  • Alle openbare bibliotheken in Nieuw-Zeeland.
  • i-SITE, de toeristeninformatie die je zelfs in de kleinste dorpjes vindt.
  • Een aantal postkantoren en banken, in ieder geval Kiwibank en BNZ.
  • Musea in de grotere steden.
  • Fastfoodketens als Burger King en McDonald’s, sommige restaurants en cafés.
  • Toeristische trekpleisters en plekken waar je incheckt voor een activiteit, zoals Hobbiton, Waitomo Caves of skydiving.
  • Vliegvelden en terminals van openbaar vervoer, zoals de ferry in Auckland en Wellington.
  • Winkelcentra en een aantal winkels, bijvoorbeeld The Warehouse en New World.
  • In (sommige) tourbussen, waaronder Stray en Kiwi Experience.
  • In het centrum van een aantal steden, al is de capaciteit vaak ontoereikend (Auckland). In Taupo en Wellington daarentegen werkt het als een speer.
Gratis wifi bibliotheek Nieuw-Zeeland
Gratis wifi in Nieuw-Zeeland vind je in alle bibliotheken, hoe klein ze ook zijn.