Must-see’s op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Ga je in Nieuw-Zeeland backpacken, dan is de kans groot dat je in Auckland begint en eerst het Noordereiland bezoekt. Dit deel van Nieuw-Zeeland herbergt driekwart van de bewolking, maar behalve grote steden vind je er onder andere ook indrukwekkende vulkanen en nationale parken. Deze must-see’s op het Noordereiland mag je in elk geval niet missen.

Cape Reinga Nieuw-Zeeland

1. Cape Reinga

Een van de meest noordelijke punten van Nieuw-Zeeland wordt wel eens beschreven als ‘het einde van de wereld’ en de weg ernaartoe voelt zeker zo aan. Een steeds smaller wordende klif brengt je naar de vuurtoren op Cape Reinga, waaronder de Grote Oceaan (Pacific) en Tasmanzee botsen. Schitterende uitzichten op deze bijzondere plek gegarandeerd.

Cape Reinga kun je zelf bereiken met een auto, maar een bustrip vanaf Paihia in Bay of Islands is eigenlijk een betere keus omdat je dan veel beter de beschikbare tijd benut. Diverse vervoerders (zoals Fullers GreatSights en Explore NZ) bieden een dagtrip naar Cape Reinga aan waarbij je ook gaat sandboarden en Ninety Mile Beach aandoet.

2. Rotorua

Waarom zou je in een stad willen verblijven waar het 24/7 naar rotte eieren stinkt? Bezoek de geothermische parken van Rotorua zoals Kuira (gratis) en Te Puia en voilà, je hebt het antwoord. Geisers, warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen: nergens anders in Nieuw-Zeeland vind je zoveel geothermische activiteit bij elkaar.

Te Puia geisers Rotorua
Geisers in Te Puia thermal park.

De zwavellucht gaat vanzelf wennen, maar voor wie toch een uitstapje naar de frisse lucht wil, is er de Skyline Gondola vanuit waar je een schitterend uitzicht over Rotorua en het meer hebt. Ook leuk op deze heuvel is luging, een soort bergafwaartse Mario Kart zonder aandrijving.

Luging Skyline Rotorua
Als een soort Mario Kart de berg af ziet er niet alleen hilarisch uit, het uitzicht over Rotorua is ook fantastisch.

3. Waitomo Caves

De grotten bij Waitomo zijn misschien wel de grootste trekpleister op het Noordereiland en als je de ondergrondse sterrenhemel van glowworms eenmaal ervaren hebt, snap je wel waarom. Je kunt de Waitomo Caves op verschillende manieren bezoeken, maar het leukste (en spannendste) is een kopje-onder-caving-avontuur.

Ik deed de Black Abyss-trip waarbij we bijna 3 uur in de grotten verbleven om te abseilen, ziplinen, tuben, door watervallen heen te klimmen, uit te glijden, te dobberen en vooral heel veel lol te hebben.

4. Lake Taupo

Het grootste meer van Nieuw-Zeeland is een perfecte plek om een aantal dagen neer te strijken en de schitterende omgeving te verkennen. Wat je in ieder geval niet mag missen zijn de imposante Huka Falls, waar iedere minuut 5 Olympische zwembaden doorheen knallen. Deze waterval kun je via een leuke wandeling langs hot springs bereiken.

Met 30.000 sprongen per jaar is Taupo de skydiving capital of the world en ook dit mag je absoluut niet overslaan. Skydiven klinkt voor velen doodeng, maar door de enorme adrenaline rush besef je nauwelijks hoe krankzinnig het is om vanaf 4,5 kilometer hoogte uit een vliegtuig te springen. Is het je eerste sprong, dan is een foto- en videopakket ook een must, want door alle spanning zul je achteraf nog maar weinig details herinneren.

Skydiven in Lake Taupo
Met blote voeten skydiven bij Lake Taupo: deze foto zegt genoeg.

5. Tongariro Alpine Crossing

Daarmee houdt het rondom Taupo nog niet op, want niet ver hiervandaan vind je de Tongariro Alpine Crossing: de beste dagwandeling van Nieuw-Zeeland (en één van de beste ter wereld). Een pad van 19,4 kilometer lang brengt je langs de meest diverse landschappen, vulkanen, kraters en meren met onwerkelijke kleuren. De Tongariro Alpine Crossing duurt circa 6 tot 7 uur en is voor eigenlijk iedereen prima te doen.

Tongariro Alpine Crossing
Emerald Lakes, een van de hoogtepunten van de Tongariro Alpine Crossing.

Wil je nog een beetje meer uitdaging, dan kun je de optionele beklimming van Mount Doom (Ngauruhoe) erbij doen. Heen en terug kost je 2,5 tot 3 uur extra, maar onderschat deze evil Lord of the Rings-berg niet! Vanwege de steilheid en het ontbreken van een pad is het flink klauteren en oppassen geblazen voor losse stenen; naar beneden is het voornamelijk glijden.

Een absolute no-go dus bij slecht weer of zonder fatsoenlijke schoenen, maar in alle andere gevallen zijn de waanzinnige uitzichten vanaf de top absoluut de moeite waard.

Uitzicht vanaf Mount Doom Tongariro
De beklimming van Mount Doom is behoorlijk zwaar (en gevaarlijk), maar wordt beloond met een geweldig uitzicht.