Must-see’s op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kunnen liefhebbers van natuur én avontuur zich helemaal uitleven. Ben je begonnen op het Noordereiland (zoniet, sla het zeker niet over!), dan was dat een opwarmertje, want hier begint het echte werk in de vorm van ruig gebergte, fjorden, de mooiste kustlijnen en heel veel adrenaline.

Hooker Valley Mount Cook National Park

1. Mount Cook

De hoogste berg van Nieuw-Zeeland is vanaf een afstandje (zoals Lake Matheson of Lake Pukaki) prima te bewonderen, maar desondanks ook een ritje naar Mount Cook Village waard. Verwacht niet teveel bij het woord village, want behalve hotels, één hostel en een bezoekerscentrum vind je hier niks – zelfs geen supermarkt (vooraf inslaan dus). Toch moet je hier heen om 3 redenen: de schitterende Hooker Valley Track richting Mount Cook (3 uur, zie foto boven), de uitdagende Mueller Hut Route (6 uur) en een rondvlucht met een helikopter of vliegtuig.

Snow landing Tasman Glacier Mount Cook
Geland op de Tasman Glacier met Mount Cook in de achtergrond.

Dat laatste was één van mijn absolute hoogtepunten van Nieuw-Zeeland: niets is zo mooi als de hoogste bergtoppen, langste gletsjers en onwerkelijke sneeuwformaties vanuit de lucht bewonderen. Als grande finale mag je uiteindelijk na een snow landing zelf op de gletsjer staan. Goedkoop is het niet, maar zeker weten iedere dollar waard.

2. Milford Sound

Als er ergens een plek in Nieuw-Zeeland is waar je je heel klein en nederig gaat voelen, dan zijn het de fjorden van Milford Sound. De omvang is moeilijk te bevatten tenzij je de luxe hebt van een rondvlucht, maar ook de bootcruises, hikes en kajaks zijn absoluut de moeite waard. Verwacht bij slecht weer (wees gewaarschuwd, dat is het 90% van de tijd) geen 8e wereldwonder, al ben je dan wel getuige ven indrukwekkendere watervallen.

Milford Sound en de nóg grotere broer Doubtful Sound zijn te bereiken vanaf Te Anau of een zeer lange dagtrip vanuit Queenstown. Maak in ieder geval de nodige stops op de toegangsweg, want Milford Road is minstens zo indrukwekkend als de Sound zelf.

3. Abel Tasman National Park

Kraakhelder water, schitterende baaien, zandstranden en… zeehonden. Dat klinkt niet bepaald als Nieuw-Zeeland, maar toch is dat wat je voornamelijk zult zien in Abel Tasman National Park. Of je er nu meerdaags gaat wandelen, kajakken, met een watertaxi rondvaart of uit het vliegtuig springt: het populairste nationale park van Nieuw-Zeeland is in alle opzichten een adembenemende plek.

Abel Tasman National Park
De turqoise gekleurde baaien van Abel Tasman National Park.

Abel Tasman is gelegen aan de noordkust van het Zuidereiland en daarmee één van de zonnigste regio’s van het land. Het park kun je eenvoudig verkennen vanuit Nelson, Motueka of het kleine dorpje Kaiteriteri, waar je diverse touroperators vindt voor dagtrips.

4. Wanaka & Queenstown

Op de vraag “moet ik naar Wanaka of Queenstown?” bestaat in mijn ogen maar één goed antwoord: bezoek ze allebei. Beide stadjes zijn gelegen aan een schitterend meer en gebergte, perfect om al wandelend, met een mountainbike, boot of kajak te ontdekken. Of zoek het hogerop in de vorm van een skydive, paraglide of parasail. Qua uitzichten, activiteiten en sfeer zul je in elk geval nergens teleurgesteld worden.

Paragliding Queenstown avontuur
Aan avontuur geen gebrek in Queenstown.

Als het gaat om extreme sports heb je in Queenstown wat meer mogelijkheden (denk aan jetboating en bungeejumpen), maar Wanaka is kleiner, rustiger en goedkoper en verandert in de winter in een heus skiresort. Zorg er in ieder geval voor dat je vooraf je accommodatie boekt, want in het hoogseizoen is het in deze regio echt een gekkenhuis.

5. Franz Josef Glacier

Met een lengte van 12 kilometer is de Franz Josefgletsjer een moeilijk te missen stop in de Southern Alps. Omdat Franz Josef (evenals vergelijkbare gletsjers in de regio) in rap tempo aan het krimpen is, kun je tegenwoordig alleen nog per helikopter het ijs op. Alternatieve manieren om de bergen te zien zijn wandelingen, een skydive (de hoogste van Nieuw-Zeeland) en rondvluchten.

Franz Josef Glacier
Zelfs met slecht weer is Franz Josef Glacier behoorlijk indrukwekkend.

Deze regio kent alleen één probleempje: jaarlijks valt er veel regen, heel veel regen. Met een helikopter de gletsjer bezoeken is dus lang niet zo vanzelfsprekend, maar met deze wandelingen kun je er alsnog wat van zien – weer of geen weer:

Al deze routes starten vanaf de parkeerplaats bij Franz Josef Glacier, 5 kilometer van het dorp. Tip: liften op deze weg is erg eenvoudig en bespaart een dure shuttlebus ($ 12,50), mocht je geen eigen vervoer hebben.

6. Lake Tekapo

Als je inmiddels het gevoel hebt gekregen dat de mooiste plekjes van Nieuw-Zeeland bij bergen en meren zijn, dan zal dat door Lake Tekapo nog eens bevestigd worden. Heel veel is hier niet te beleven, maar bij zomers weer is het een uitstekende plek om te relaxen. ’s Nachts kun je de sterrenhemel bewonderen vanaf Mount John, Tekapo ligt namelijk midden in een heus Dark Sky Reserve.

7. Otago Peninsula

Vaak overgeslagen maar in mijn ogen zeker een bezoekje waard: Otago Peninsula, één van de mooiere plekjes aan de oostkust en je beste kans om wildlife te spotten. De kronkelige weggetjes over heuvels en langs kliffen op dit schiereiland zijn al een ervaring op zich, maar ga ook zeker langs Larnach’s Castle, Sandfly Bay en Harbour Cone voor de uitzichten. Zeehonden, pinguïns en albatrossen vind je op het noordelijkste puntje.

Otago Peninsula Sandfly Bay
In Sandfly Bay vind je meer luierende zeeleeuwen dan zandvliegen.

Otago Peninsula is het beste te bezoeken als dagtrip vanuit de levendige studentenstad Dunedin; eigen vervoer is een must om dure tours te vermijden.

8. Great Alpine Highway

Tot slot een 255 kilometer lange snelweg die van kust naar kust loopt en dwars door de Southern Alps voert. De Great Alpine Highway (SH73), gelegen tussen Christchurch en Greymouth, is bij het grote publiek nauwelijks bekend. Toegegeven, erg handig is het niet om op deze manier aan de andere kant van het Zuidereiland te belanden, maar plekken als Arthur’s Pass National Park, Avalanche Peak, Lake Pearson en Castle Hill zijn het omgooien van je route zeker waard.

Lake Pearson Great Alpine Highway
Een willekeurige stop langs de Great Alpine Highway (Lake Pearson).

Heb je geen auto of zit je liever relaxed achterovergeleund, dan is de trein een fijn (maar helaas ook prijzig) alternatief. TranzAlpine staat bekend als één van de beste treinritjes ter wereld en rijdt dagelijks in beide richtingen tussen Christchurch en Greymouth.