Top 5 extreme sports in Nieuw-Zeeland

Denk je bij Nieuw-Zeeland aan schitterende natuur, rust en ontspanning? Tot op zekere hoogte mlopt dat, maar aan avontuur en adrenalinegeladen activiteiten ga je hier niet ontkomen. Queenstown mag er dan bekend om staan, door heel Nieuw-Zeeland vind je extreme sports op de meest waanzinnige plekken. Dit is mijn persoonlijke top 5.

Skydiven in Lake Taupo

1. Skydiven

Van circa 4-5 kilometer hoogte uit een vliegtuig springen klinkt krankzinnig en dat is het ook. Wanneer je met 200 km/u naar de aarde stort kun je echter niet anders dan het uitschreeuwen, grijnzen en volop genieten. Het gevoel van skydiven is niet te omschrijven en echt iets wat je zelf moet meemaken, en waar kan dat beter dan op de mooiste plekken ter wereld?

Skydiven in Nieuw-Zeeland kan bij verschillende meren, baaien en gletsjers. Ikzelf heb bij skydiving capital Lake Taupo gesprongen en kan deze plek absoluut aanraden, maar waar je ook bent zal het altijd een fantastische ervaring zijn.

2. Bungeejumpen

Een andere manier van springen maar zonder kleerscheuren beneden komen: bungeejumpen. Anders dan bij skydiven zijn de seconden vóór je sprong waarschijnlijk het meest nare moment van je leven, maar als je eenmaal over die mentale drempel heen bent is het een ongelooflijke kick en een gevoel van trots dat zal overheersen.

Nevis Bungy Queenstown
Nevis Bungy in Queenstown: head first 134 meter naar beneden kelderen.

Ook bungeejumps vind je verspreid door het land, maar de nummer 1 plek blijft Queenstown. Je vindt hier de originele (Kawarau Bridge), de hoogste van Nieuw-Zeeland (Nevis) en de bungee met het beste uitzicht (Ledge) – voor ieder wat wils dus.

3. Black water rafting / caving

Deze extreme sport heeft een wat misleidende naam: met black water rafting zit je namelijk niet in een raft noch zijn er stroomversnellingen; dat ga je in een grot namelijk niet overleven. In plaats daarvan kun je onder andere in de Waitomo Caves abseilen, ziplinen, tuben, klimmen en ronddrijven, allemaal ondergronds in het donker. Een geweldige en avontuurlijke manier om grotten te verkennen. Canyoning komt grotendeels op hetzelfde neer, maar dan in de open lucht.

4. Jetboating

Houd je het liever laag bij de grond, dan is jetboating een gaaf alternatief om even wakker geschud te worden. In een speciale speedboot scheur je met 80 km/u door het ondiepe water van meren en rivieren, vlak langs rotsen en de wanden van een ravijn. Handelsmerk van jetboating is de 360 spin, die in de gemiddelde actiefilm niet zou misstaan.

Skippers Canyon Jet Queenstown
Jetboating op de Shotover River, Queenstown.

Jetboating vond zijn oorsprong in Queenstown, maar kan tegenwoordig ook elders in het land, onder andere bij de imposante Huka Falls in Taupo. Ga je waterracen in Queenstown, dan raad ik Skippers Canyon Jet aan. Je wordt dan met een bus vervoerd over één van de gevaarlijkste wegen ter wereld (Skippers Road), wat al een avontuur op zich is. Bovendien mogen camera’s en GoPro’s gewoon mee aan boord, in tegenstelling tot bij Shotover Jet.

5. White water rafting

Voor meer avontuur op het water is raften een geweldige activiteit. Met gidsen en 2 tot 6 personen in een raft mag je jezelf voor een paar uur door stroomversnellingen en watervallen worstelen. Warme kleding, een wetsuit, reddingsvest en helm gaan niet voorkomen dat je er hoogstwaarschijnlijk uitkiepert, maar dat is allemaal part of the experience.

White water rafting Nieuw-Zeeland
Raften op de Rangitikei-rivier eindigt meestal ín het water.

Zo’n beetje overal waar een rivier in Nieuw-Zeeland is, vind je mogelijkheden voor white water rafting. Gradaties lopen van I (eitje) tot VI (bloedbad); kies voor III tot V voor genoeg spanning. Ikzelf ben gaan raften op de Rangitikei-rivier in het afgelegen, maar schitterende River Valley.