Wat kost 2 maanden reizen in Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is een fantastische reisbestemming, maar ook een behoorlijk duur land. Zoals altijd met backpacken doe je er verstandig aan om voordat je vertrekt, een dag- of maandbudget vast te leggen. Om je hiermee op weg te helpen, vind je hier een kostenindicatie van backpacken en reizen in Nieuw-Zeeland.

Kosten reizen in Nieuw-Zeeland

Budget voor 2 maanden in Nieuw-Zeeland

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: voor 2 maanden reizen in Nieuw-Zeeland was ik totaal € 4.215 kwijt, wat neerkomt op € 68 per dag. Dat is exclusief een vliegticket, want dat varieert nogal, maar inclusief álle andere gemaakte kosten. Voor dit geld heb ik alles kunnen doen wat ik wilde doen qua activiteiten, maar ook wat geld bespaard door niet altijd en overal op stap te gaan – een behoorlijk dure bezigheid.

Uiteraard verschilt het nogal hoe je reist en wat je gaat doen; dit is voor iedereen anders. Per bus reizen is gemakkelijk maar relatief duur, samen een auto huren of kopen kan heel goedkoop uitpakken en liften is meestal gratis. Door te kamperen of in de auto te slapen bespaar je verder fors op accommodatie en ga je alleen naar Nieuw-Zeeland om te hiken, dan zijn je uitgaven aan outdooractiviteiten minimaal.

Prijzen voor accommodatie

Voor hostels in Nieuw-Zeeland was ik gemiddeld € 18,50 per nacht kwijt. Uiteraard betaal je op toeristische (Queenstown) of afgelegen (Mount Cook Village) wat meer en op andere plekken (Bay of Islands) wat minder. Goede hostels zijn overigens niet per se duurder, maar vaak wel ruim van tevoren al volgeboekt.

Haka Lodge hostel Taupo
Hangmatten en een bubbelbad bij één van de betere hostels in Nieuw-Zeeland (Haka Lodge in Taupo).

Voor een kampeerplek lopen de prijzen uiteen van € 3 tot € 15, of natuurlijk gratis met freedom camping. Voor gedetailleerde informatie over kamperen adviseer ik de Lonely Planet New Zealand.

Kosten eten en drinken in Nieuw-Zeeland

Je hoort vaak dat eten en drinken onbetaalbaar is in Nieuw-Zeeland (en Australië), maar met een beetje slim boodschappen doen, valt dat best mee. Sla als het kan groot in bij supermarkten als Pak’nSave en Countdown en vermijd de kleine convenience stores. Als je toch buiten de deur wilt eten, kun je vrij goedkoop terecht bij ketens als Subway, Domino’s Pizza en St. Pierre’s Sushi.

Kosten boodschappen in Nieuw-Zeeland
Een indicatie van supermarktprijzen in Nieuw-Zeeland.

Gemiddeld was ik per dag ongeveer € 8 kwijt aan eten en drinken en dat is – opmerkelijk genoeg – minder dan in sommige landen in Zuidoost-Azië. Kanttekening: ik eet geen vlees en dat scheelt, want vlees is over het algemeen duur, héél duur. Vis in blik kost hetzelfde als Nederland; zuivel, groenten, fruit, brood en noten zijn een stuk duurder.

Ga je aan de alcohol, dan zal je dagbudget snel oplopen. Reken voor een biertje of mixer in een backpackersbar ongeveer op € 3,50 euro tijdens happy hours; de normale prijs gaat meer richting de € 5 per glas. Bier van de supermarkt of slijter is met € 1,50 per blik of flesje een stuk goedkoper.

Activiteiten en extreme sports

Het leukste is helaas ook het duurste. Van een bootritje tot helikoptervlucht tot bungeejump: activiteiten en extreme sports in Nieuw-Zeeland zijn duur, maar desondanks het geld waard. Een overzicht van de dingen die ik zoal gedaan heb en bijhorende prijzen:

 • Nevis Bungy in Queenstown: € 160 voor de sprong, € 50 voor de foto’s en video.
 • Skydive in Taupo (15.000 ft): € 200 voor de sprong, € 100 voor foto’s en video.
 • Skydive in Queenstown of Wanaka: € 260 voor de sprong.
 • Black Water Rafting in Waitomo Caves (5 uur): € 140.
 • Raften in River Valley: € 110.
 • Jetboat in Queenstown: € 85.
 • Rondvlucht over Mount Cook, de gletsjers en een snow landing (55 minuten): € 340.
 • Shuttlebus Taupo – Tongariro Alpine Crossing: € 40.
 • Boottrip / watertaxi in Bay of Islands of Abel Tasman National Park: € 40.
 • Entree Hobbiton Movie Set: € 45.
 • Dagtrip naar Milford Sound vanuit Queenstown (bus en boot): € 70.
 • Dagtrip naar Cape Reinga vanuit Paihia: € 70.
 • Rugbywedstrijd in Christchurch: € 11.

De genoemde prijzen zijn van de periode februari – april 2016 en sterk onderhevig aan de wisselkoers. Tip: wil je de prijs van een specifieke activiteit weten, kijk dan op de website van de aanbieder of touroperator.

Snow landing Tasman Glacier Mount Cook
Activiteiten in Nieuw-Zeeland zijn duur, maar vaak het geld dubbeldwars waard.