Zo maak je de perfecte foto bij Lake Matheson

Je hebt het vast wel eens gezien: de reflecties van Mount Cook en Mount Tasman in een meer zo mooi dat het haast onwerkelijk lijkt. Lake Matheson bij Fox Glacier is zo’n beetje het meest gefotografeerde meer van Nieuw-Zeeland en als je mazzel hebt, kun je zelf zien waarom. Die ene perfecte foto is namelijk een behoorlijke money shot die vaker niet dan wel lukt – aan deze voorwaarden moet je in ieder geval voldoen.

Lake Matheson Mount Cook

Voorwaarde #1 – Het juiste weer

Dit lijkt een open deur, maar goed en helder weer wil in deze regio nog wel eens een uitzondering zijn. Regen? Forget it, maar ook geringe bewolking kan er helaas al voor zorgen dat je niet eens kunt zien waar Mount Cook zou moeten liggen.

Voorwaarde #2 – Het juiste moment

De reflecties in je ansichtkaartwaardige kiekje krijg je alleen als er geen rimpels in het water zijn, en dat komt nogal nauw. Mij is verteld dat in de loop van de ochtend eenden actief worden, die alle reflecties verknallen (ik heb het ook niet verzonnen). Toen ik er stond, iets voor 9 uur, was het uitzicht adembenemend, maar – inderdaad – 10 minuten later nauwelijks nog de moeite door activiteit op het water. Mijn advies: ga dus (vroeg) in de ochtend, maar ook weer niet te vroeg, want dan zit de zon nog achter een nabijgelegen heuvel en is het licht minder mooi.

Voorwaarde #3 – De juiste plek

De enige juiste plek is natuurlijk Lake Matheson, 5 kilometer van het dorp Fox Glacier gelegen, maar eenmaal hier aangekomen zijn er 3 verschillende uitzichtpunten waar je heen kunt lopen. Paniek, want welke moet je kiezen? Nou, als je een rondje maakt (1 uur), kun je ze alledrie aandoen.

De bekendste is Reflection Island met een vrij zicht op de Southern Alps, zie de foto bovenaan. View Of Views is ook mooi, maar meer geschikt voor diegenen met een professionele camera, of in elk geval een telelens. Tot slot kun je nog naar hartelust fotograferen bij Jetty Viewpoint.

Lake Matheson Fox Glacier
Het uitzicht vanaf Jetty Viewpoint. Mooi, maar toch nét niet.