De bergen in vanuit Sofia: Vitosha Mountain

Sofia is misschien niet de meest spannende bestemming voor een stedentrip in Oost-Europa, maar heeft wel een stuk meer te bieden dan alleen een rijke historie, lekker eten en lage prijzen. De Bulgaarse hoofdstad ligt namelijk op een steenworp afstand van Vitosha, een prachtig gebergte dat in de zomer ideaal is om aan de hitte te ontsnappen en waar je in de winter zelfs kunt skiën. Zo bereik je Vitosha Mountain vanuit Sofia en dit is er te doen.

Cherni Vrah Vitosha

Vervoer naar Vitosha vanuit Sofia

Ondanks dat Sofia aan de voet van Vitosha Mountain ligt, is de berg bereiken nog een kleine uitdaging. Er zijn namelijk verschillende wegen die allemaal vanuit een ander stadsdeel naar een ander punt in het gebergte leiden. Een goed vertrekpunt om te gaan wandelen is Aleko (1810 meter), dat je kunt bereiken met een eigen auto, taxi, bus (#66) of de cabinelift vanuit Simeonovo. Deze lift kan ik van harte aanbevelen. De rit van ruim 6 kilometer biedt mooie uitzichten over Sofia en het dalstation (kaart) is op verschillende manieren te bereiken:

  • Taxi: dit kost circa 15-20 BGN vanuit het centrum. Let erop dat de meter overeenkomt met het tarief dat op de ruit staat, want sommige Bulgaarse taxichauffeurs proberen je maar al te graag op te lichten (onze rit kwam uit op 52 BGN, wat we uiteraard niet betaald hebben).
  • Bus #122: deze vertrekt ongeveer om het halfuur vanuit het zuidelijk gelegen busstation Zooparka / Sofia Zoo (kaart).
  • Bus #123: deze rijdt om het uur vanaf metrostation G.M. Dimitrov (kaart). Dit station is vanuit het centrum eenvoudig te bereiken.

Lift Simeonovo-Aleko

De gondola kost 14 BGN retour (juni 2017) en doet er circa 30 minuten over. Halverwege zijn er twee tussenstations waar je gewoon kunt blijven zitten. In Aleko zit een restaurant en een tappunt voor bronwater. In het winterseizoen is deze lift dagelijks geopend; in de zomer ben je aangewezen op zaterdag en zondag. Vraag na hoe laat de laatste afdaling is om te voorkomen dat je vanuit Aleko met de bus of een dure taxi naar beneden moet.

Lift Simeonovo Aleko Vitosha
Het bergstation van de lift Aleko-Simeonovo.

Wandelroutes naar Cherni Vrah

Vanuit Aleko starten een aantal mooie wandelroutes. Veruit de populairste route leidt naar de hoogste piek van Vitosha: Cherni Vrah (Black Peak), dat met 2290 meter de vierde hoogste berg van Bulgarije is. Vanuit Aleko is deze top in circa 2 uur (5,5 kilometer) te bereiken via een breed kiezelpad, dat aan de rechterkant begint wanneer je de lift uitkomt. Deze route is 5,5 kilometer lang (kaart) en niet moeilijk; let er alleen op dat de laatste kilometer onverhard is en wat klauterwerk vergt.

Wandelen Vitosha Sofia
Deze route (links van Aleko Chalet) is sneller, maar ook steiler.

Wil je in het begin een stuk afsnijden of wat steiler omhoog, dan kun je aan de linkerkant van Aleko Chalet het beekje omhoog volgen. Dit pad voegt na ongeveer 1,5 kilometer bij het hoofdpad. Bij regenval kun je deze route beter vermijden vanwege de modder. Bij Cherni Vrah is voldoende gelegenheid om te rusten en zit er zelfs een klein café. Voor andere routes vanaf of rondom deze top kun je het beste vooraf informatie inwinnen, want op de berg zelf zijn wandelroutes niet of nauwelijks gemarkeerd.

Cherni Vrah Vitosha Sofia
Het uitzicht vanaf Cherni Vrah (2290 meter) met Sofia in de achtergrond.

Stedentrip Sofia

De mogelijkheid om vanuit de stad de bergen in te gaan, maakt Sofia een leuke stedentrip in Oost-Europa. De stad is makkelijk te bereiken vanuit Nederland met zowel Ryanair als Wizz Air, het is er ontzettend goedkoop en in de zomermaanden heerlijk warm. Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat Sofia verder niet heel veel bezienswaardigheden heeft, dus aan een paar dagen heb je ruim genoeg.

Enkele tips voor een stedentrip Sofia:

  • De metro is het snelste (30 minuten) en goedkoopste (1,60 BGN) vervoersmiddel tussen het vliegveld en het centrum (station Serdika). Losse kaartjes koop je eenvoudig met brief- en muntgeld bij de kaartautomaten op de stations. Let op: het metrostation op het vliegveld zit bij terminal 2. Wizz Air vliegt van/naar terminal 1. Tussen de twee terminals pendelt een gratis shuttlebus, dus calculeer hier extra tijd voor in.
  • In de stad zelf ga je openbaar vervoer waarschijnlijk niet nodig hebben, omdat vrijwel alles op loopafstand van elkaar ligt.
  • De meeste restaurants, bars en terrasjes zitten geconcentreerd rondom Vitosha Boulevard. Vooral ’s avonds is dit een gezellige straat waar Bulgaren graag zien en gezien worden.
  • Hoewel alcohol in de horeca de helft goedkoper is dan in Nederland, kun je ook in Bulgarije niet op tegen de supermarktprijzen. In het weekend slaan jongeren daarom massaal hun drank in bij kleine slijterijen en gaan ze ‘borrelen’ in parken zoals City Garden en Crystal Garden.
  • Tot slot: de meeste (jonge) Bulgaren spreken een aardig woordje Engels, maar al het schrift is in het Cyrillisch. Het kan hier en daar helpen als je deze letters enigszins kunt ontcijferen (oefening baart kunst). Ook wanneer het niet nodig is, is dit een leuke uitdaging voor je talenknobbel.
Alexander Nevsky Cathedral
Alexander Nevsky Cathedral in Sofia.