Roadtrip door de Balkan: route en tips

Je zou het misschien niet meteen denken, maar de Balkan biedt een heel mooi stukje – en redelijk onontdekt – Europa. Tot de Balkan behoren in elk geval Servië, Montenegro, Kosovo, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Albanië, Macedonië en Bulgarije, en een roadtrip en stempels in je paspoort sparen is een van de leukste dingen die je daar kunt doen.

Baai van Kotor Montenegro

Mogelijke reisroute Balkan

Voor degenen die eigenlijk geen benul hebben wat ze op de Balkan moeten zien, heb ik een mogelijke reisroute voor met de auto samengesteld. Met het openbaar vervoer reizen moet je daar namelijk niet willen. Onderstaande route is voor een groot deel gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Voor de rest adviseer ik vooral de Lonely Planet Eastern Europe mee te nemen.

Reisroute Balkan
Klik voor de route in Google Maps.

Volg je deze route, dan kom je in ieder geval langs deze plekken:

  • Belgrado: een bruisend nachtleven en interessante recente geschiedenis.
  • Skopje: veel cultuur en oudheid.
  • Ohrid: een schitterend meer en nationaal park.
  • Albanië: een van de laatste onontdekte stukjes Europa.
  • Baai van Kotor: het mooiste stukje Montenegro.
  • Dubrovnik: ‘de parel van de Adriatische zee’ en Game of Thrones!
  • Mostar: de symbolische brug Stari Most.
  • Sarajevo: verse littekens van de Bosnische Burgeroorlog.
Sarajevo Bosnië
Het immer gezellige Sarajevo (en de auteur).

Met alleen een leuke route op zak ben je er echter nog niet, dus daarom nog 5 tips die je nergens anders gaat vinden.

1. Vlieg naar Belgrado

Belgrado is niet de allermooiste stad (al kun je je er zeker een paar dagen vermaken), maar wel een praktisch begin- en eindpunt. Heb je geen zin om met de auto eerst al half Europa door te moeten rijden om überhaupt de Balkan te bereiken, dan is een vlucht naar Belgrado en daar (goedkoop!) een auto huren een heel aardig alternatief. Vanuit Eindhoven Airport vliegt prijsvechter Wizz Air twee keer in de week naar Belgrado. Andere handige bestemmingen vanaf Eindhoven zijn Skopje (Macedonië) en Sofia (Bulgarije).

2. Sla Podgorica over

In de hoofdstad van Montenegro is niets te zien of te doen. Ik herhaal: niets.

Podgorica Montenegro
Podgorica. Hier wil je niet dood gevonden worden.

3. Breng euro’s mee

Want in Montenegro betalen ze met de euro. Voor de oplettenden onder ons: nee, Montenegro is inderdaad geen euroland en behoort niet de eurozone. Bij gebrek aan een eigen valuta was vanaf 1996 de Duitse mark de munteenheid in het land. Toen die in 2002 werd ingewisseld voor de euro, besloot de regering op eigen houtje daarin mee te gaan.

Helemaal happy is de Europese Centrale Bank daar niet mee, maar omdat niemand trek heeft in een andere oplossing komen er gewoon euro’s uit de pinautomaten in Montenegro. Daarover betaal je wel buitenlandse pinkosten, dus het is goedkoper om zelf wat geld mee te nemen.

4. Vermijd de zomer (bloedheet) en winter (sneeuw)

Net zoals voor de meeste mediterrane bestemmingen geldt dat de Balkan in hartje zomer of hartje winter niet voor iedereen geschikt is. Met name in de zuidelijke landen kunnen de temperaturen in de maanden juli en augustus behoorlijk oplopen. Dit verschilt echter nogal per bestemming, dus verdiep je vooraf in het klimaat.

In de winter zijn de dagen veel te kort en heb je kans op behoorlijke sneeuwval. Hartstikke leuk als je je ski’s of snowboard bij hebt, maar in alle andere gevallen raad ik het af gezien de staat van de meeste wegen. Een gevalletje been there, done that.

Sneeuw winter Balkan
Op zoek naar de sneeuwkettingen.

5. Bereid je voor op armoede

De Balkan is mooi, maar niet bepaald welvarend. Met name Albanië en Kosovo zijn in feite straatarm, en wanneer je er rondrijdt zul je dat ook zeker zien. Kijk dus niet gek op van heel veel primitieve landbouw, constructies die voor woningen doorgaan of vervoer per paard en wagen – niet het eerste wat in je opkomt wanneer je aan Europa denkt. Dat maakt de Balkan een bijzondere bestemming, maar betekent wellicht ook dat je je verwachtingspatroon (en indien nodig houding en gedrag) wat moet bijstellen.

Albanië onontdekt Europa
Albanië, het land van de (on)begrensde mogelijkheden.