Stedentrip Liverpool: herleef The Beatles

Denk je bij Liverpool aan de zoveelste saaie, grauwe, industriële stad in Engeland? Ook ik had zoiets in mijn hoofd, maar niets blijkt minder waar. Deze havenstad bruist en ademt The Beatles, maar ook voor de minder muzikale reizigers onder ons is er genoeg te beleven en te zien. Ideaal dus als stedentrip en voor een weekendje weg.

Albert Dock Liverpool

Vliegen naar Liverpool

Vliegen is veruit de snelste en goedkoopste manier om in Liverpool te komen. easyJet vliegt vanaf Amsterdam meerdere keren per dag naar Liverpool (vluchtduur: 1 uur en 20 minuten). Bij deze maatschappij moet je weliswaar bijbetalen voor ruimbagage, maar voor een weekendtrip moet het makkelijk lukken met een kleine koffer of tas als handbagage (56 x 45 x 25 cm).

Vliegtickets naar Liverpool zijn het makkelijkste te vinden op prijsvergelijkers als Skyscanner. Ga je een weekend weg, bijvoorbeeld van vrijdagmiddag tot zondag, dan kun je vergelijken in welke week de tickets het goedkoopste zijn.

Vanaf de luchthaven, heel toepasselijk Liverpool John Lennon Airport genaamd, brengt expresbus Arriva 500 je in een klein half uur naar het centrum. Deze bus rijdt overdag 2 keer per uur. Kom je ’s avonds laat aan, dan kun je één van de andere lijnbussen vanaf het vliegveld nemen.

Bezienswaardigheden Liverpool

Liverpool mag dan wel bekendstaan om The Beatles, maar naast muziek biedt deze stad nog veel meer: wat dacht je van de meeste musea en galerieën in Engeland na Londen, een havengebied dat aangemerkt is als UNESCO Werelderfgoed, uitgebreide shoppingmogelijkheden en één van de grootste kathedralen ter wereld?

In twee dagen kun je het meeste wel zien, maar voor liefhebbers kan een lang weekend ook leuk zijn. Wat je in ieder geval niet mag missen, is deze top 5 bezienswaardigheden in Liverpool.

1. The Beatles Story

Zoals de naam al zegt vertelt deze interactieve tentoonstelling het verhaal van The Beatles: van de samenkomst van The Quarrymen in 1957 tot de opnames in Abbey Road Studios en het uiteenvallen van de band. Een aantal locaties, waaronder de legendarische Cavern Club, zijn nagebouwd en dankzij de uitgebreide audiotour weet jij voor de rest van je leven alle quizvragen over The Beatles foutloos te beantwoorden.

Tip: koop de kaartjes vooraf online om een eventuele rij over te kunnen slaan.

The Beatles Story Liverpool
Een replica van Cavern Club in The Beatles Story.

2. Albert Dock en Pier Head

The Beatles Story is gelegen in Albert Dock, het historische havengebied van Liverpool dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Hier vind je pakhuizen die ooit dienst deden als vrachtopslagplaatsen, maar waar tegenwoordig allerlei hippe winkeltjes, bars, restaurants, kunstgalerieën en bedrijven zijn gevestigd. Perfect om een middagje doorheen te slenteren.

Loop je langs de kade een stukje verder, dan vind je op Pier Head een aantal historische gebouwen, waaronder het markante Royal Liver Building en Port of Liverpool Building.

3. Liverpool Cathedral

De majestueuze Kathedraal van Liverpool ligt op loopafstand van het stadscentrum en is door zijn omvang eigenlijk niet te missen. De Liverpool Cathedral is de op vier na grootste kathedraal ter wereld en zowel van buiten als binnen erg indrukwekkend. Voor een mooi uitzicht over de stad is het aan te raden (tegen betaling) de 100 meter hoge kerktoren te bestijgen.

Een kathedraal van totaal andere orde staat overigens iets verderop aan het einde van Hope Street: de supermoderne Liverpool Metropolitan Cathedral. Erg mooi is ie niet, interessant daarom des te meer.

Albert Dock Liverpool
De imposante Liverpool Cathedral.

4. Museum of Liverpool

Wanneer je over Pier Head loopt, kun je niet om het modern uitziende Museum of Liverpool heen. Net als de meeste andere musea in Engeland is de toegang gratis en daarom zeker een bezoekje waard. De tentoonstellingen gaan onder andere over de geschiedenis van Liverpool en de industriële revolutie, maar ook over bijvoorbeeld de rivaliteit tussen voetbalclubs Liverpool FC en Everton.

5. The Cavern Quarter

Het centrale uitgaansgebied van Liverpool heet The Cavern Quarter en behalve de door The Beatles beroemd geworden Cavern Club zijn hier ook talloze andere pubs en eetgelegenheden. Fish and chips (of andere prima maaltijden) kun je hier opvallend goedkoop scoren en natuurlijk mag een Engelse pint daarbij niet ontbreken.

Mathew Street Liverpool
Mathew Street in uitgaansgebied The Cavern Quarter.

Heel laat hoef je het overigens niet te maken: in het weekend rond etenstijd gaat het er vaak al net zo uitbundig aan toe als om 3 uur ’s nachts in Nederland. Ga je naar een pub tijdens een voetbalwedstrijd van Liverpool FC of Everton, dan gaat er nog eens een schepje bovenop (je doet er verstandig aan iets met de clubkleuren te dragen).