1-daagse roadtrip door Algarve: waar moet je heen?

De Algarve behoort tot de mooiste en populairste regio’s van Portugal. De zuidelijke kustlijn van 150 km is dankzij de lange zandstranden, unieke rotsformaties en kleine dorpjes bij uitstek geschikt om per auto te verkennen. In de zomer kun je hier makkelijk een paar weken vertoeven, maar wat als je maar één dag hebt?

Praia do Beliche Algarve

Roadtrip Algarve in 1 dag

Toegegeven, het is niet ideaal. Maar als je reisschema het niet toelaat of je bent slechts een weekendje in deze regio zoals ik, is het wel degelijk de moeite om één dag een roadtrip door de Algarve te doen. Autoverhuurbedrijven vind je er namelijk in overvloed, de wegen zijn prima en er zijn prachtige plekken waar je met het openbaar vervoer niet of nauwelijks kunt komen. Ikzelf begon in Faro, waar je op het vliegveld voor een prikkie auto’s kunt huren, en volgde onderstaande route naar achtereenvolgend Cabo de São Vicente, Sagres, Ponte da Piedade, Lagos en terug naar Faro.

Roadtrip Algarve 1 dag
In 255 km kun je vanuit Faro naar het uiterste westen en terug rijden.

Cabo de São Vicente & Sagres

Vanuit Faro volg je de A22 (tolweg) naar het uiterste westen van de Algarve: Cabo de São Vicente. Omdat dit het meest zuidwestelijke punt van Europa is, werd vroeger gedacht dat dit het einde van de wereld was. Zo voelt het ook wel een beetje. De ruige zee, hoge kliffen, forten en prachtige surfstranden zoals Praia do Beliche maken deze uithoek helemaal af.

Cabo de Sao Vicente
De kliffen rondom Cabo de São Vicente.

In het nabijgelegen kleine dorpje Sagres vind je ook nog enkele stranden, maar kun je daarnaast ook goed wandelen en fietsen. Of strijk er neer voor een zonnige middagpauze, voordat je doorrijdt naar je volgende stop.

Ponte da Piedade & Lagos

Als je vanuit Sagres terugrijdt richting de A22 kun je het stadje Lagos niet missen. Maak hier sowieso een stop bij de fenomenale rotsformaties van Ponte da Piedade. Deze wereldberoemde wirwar van rotsen, grotten, kliffen en natuurlijke bruggen is zowel te voet als met een boottrip te bezoeken en ziet er vanuit elke kant weer op een eigen manier indrukwekkend uit. 

Ponte da Piedade Lagos
Ponte da Piedade, vlakbij Lagos.

Iets verderop ligt het schitterende strandje Praia do Camilo. Genoeg natuur gezien? Neem dan zeker een kijkje in Lagos zelf, een typisch Portugees stadje met een mooi historisch centrum. De populariteit van Lagos trekt helaas ook volk dat dit stadje niet echt siert, maar evengoed is het leuk voor een rondje langs boetiekwinkeltjes, oude gebouwen en cafés.

Vanuit Lagos kun je eenvoudig terugrijden naar Faro. Heb je nog tijd over en kun je geen genoeg krijgen van de typische kustlijnen? Tussen Portimão en Albufeira ligt Praia da Marinha, naar verluidt één van de mooiste stranden van de Algarve.