8x zien, doen, eten en drinken in Faro (Algarve)

Faro is de grootste stad van de Algarve en dankzij het vliegveld een populaire uitvalsbasis voor deze regio. Veel reizigers stappen vanuit het vliegtuig echter direct de huurauto in. Zonde, want dit compacte Portugese stadje heeft best veel leuks te bieden. Mijn 8 tips om te zien, doen, eten en drinken in Faro.

Faro Algarve

Wat is er te zien in Faro?

Faro kent een authentiek, historisch centrum (Cidade Velha, 1) waar je prima kunt ronddwalen. Omringd door een oude stadsmuur vind je er leuke pleintjes, kathedralen, kleine steegjes en enkele musea. Wat je in elk geval niet mag missen is Sé de Faro (2), een middeleeuwse kathedraal waar je vanaf het dak prachtig uitzicht hebt over Faro en het nabijgelegen natuurgebied Ria Formosa.

Sé de Faro Ria Formosa
Uitzicht vanaf Sé de Faro over de stad en natuurgebied Ria Formosa.

Nog een kerk maar dan met een hele andere bezienswaardigheid is Capela dos Ossos (3). In deze kapel, achter Igreja do Carmo gelegen, zijn meer dan 1200 schedels en beenderen van monniken te zien. Een beetje luguber, maar tegelijkertijd erg indrukwekkend. Let op dat Igreja do Carmo rond het middaguur (12:30-14:00 uur) gesloten is.

Capela dos Ossos Faro
In Capela dos Ossos liggen meer dan 1200 schedels en beenderen van monniken.

Wil je het eerdergenoemde natuurgebied Ria Formosa echt beleven, dan kan dit het beste per bootexcursie (4). Vanaf de haven van Faro zijn er verschillende aanbieders en gidsen, ook in het laagseizoen. De meeste tours varen door Ria Formosa naar Ilha Deserta, een onbewoond zandeiland waar je kunt wandelen en zonnen.

Eten en drinken in Faro

Voor lekker eten en drinken ben je in Portugal aan het goede adres en daarop vormt Faro gelukkig geen uitzondering. In het centrum stikt het van de restaurants en barretjes, variërend van Portugees tot Italiaans en – jawel – Indiaas. Mijn favoriete eettentje is het piepkleine Á do Pinto (5) (TripAdvisor), waar traditionele visgerechten geserveerd worden door mama in de keuken en zoon in de bediening. Erg leuk!

Voor een stevige lunch is The Woods (6) (Facebook-pagina) een mooi plekje met vanaf het dakterras uitzicht over de haven. Aanrader zijn de sandwiches. Ook ’s avonds kun je hier terecht voor een drankje, maar dan geef ik de voorkeur aan Columbus (7) (website), een paar honderd meter verderop. Wanneer je de indrukwekkende cocktails ziet die hier geserveerd worden, zal het je niet verbazen dat deze bar verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De historische locatie midden in het centrum van Faro maakt het helemaal af.

Tot slot: meer van het bier dan de cocktails? Check dan Grains 864 Brewpub (8) (TripAdvisor). Hier vind je een hoop (lokale) speciaalbieren om te combineren met de prima barhapjes. 

Columbus cocktails Faro
Cocktails bij Columbus.