6 essentiële apps voor op reis

Mijn iPhone is een van mijn beste reismaatjes. Hij schiet de mooiste kiekjes, vertelt me waar ik ben, laat me contact onderhouden met het thuisfront en is met de juiste apps absoluut onmisbaar. Dit zijn mijn favoriete apps voor op reis.

Apps voor op reis

1. Maps.me

Ga je op reis in het buitenland, dan ben je voor oriëntatie en navigatie aangewezen op locals (leuk!), een good old kaart of – wie doet het niet – je smartphone. Maar internet in het buitenland is schreeuwend duur en kies je voor een lokale simkaart, dan zit je met een paar keer Google Maps’en al gauw aan die vervelende datalimiet.

Offline kaarten zijn in dat geval dé oplossing. Het superhandige Maps.me (gratis) laat je per land kaarten downloaden en opslaan op je smartphone en tablet. Zo kun je zonder wifi of mobiel internet altijd je locatie bepalen en in een mum van tijd nuttige plaatsen als restaurants, hostels, bezienswaardigheden of ziekenhuizen vinden. Wat mij betreft een absolute must have voor backpackers en reizigers.

2. Hostelworld

Backpackers zijn er ongetwijfeld bekend mee en als je een hostel zoekt, kun je er eigenlijk niet omheen: Hostelworld. Het grootste en meest complete platform voor het boeken van hostels is niet altijd even fair als het aankomt op (verborgen) boekingskosten, maar het zoekgemak en de miljoenen hostelreviews maken een hoop goed. De app is snel, handig en laat je boekingen opslaan in je telefoon – nooit meer gedoe dus met papieren die je moet uitprinten en vervolgens kwijtraakt.

3. Booking.com

Bij Booking.com vind je weliswaar ook een aantal hostels, maar deze boekingsite is vooral geschikt voor hotels, guesthouses en hutjes waarvan je niet eens wist dat die konden bestaan. Ook voor de bijhorende app geldt dat je binnen een handomdraai een geschikte accommodatie hebt gevonden en direct kunt boeken. Daarvoor is overigens wel, net als bij Hostelworld, een creditcard vereist.

4. Trail Wallet

Budgetteren kun je leren en waarom alles op papier bijhouden wanneer dit ook in je broekzak kan? Dat dachten de makers van Trail Wallet ook, een app die dienst doet als digitaal huishoudboekje voor op reis. Per reis kun je een uitsplitsing bekijken op basis van categorieën die je zelf kunt aanmaken, zodat je precies weet waar je zuurverdiende centjes heen zijn gegaan. Stel een dag- of reisbudget in en je weet zeker dat je niet eerder naar huis hoeft omdat er echt geen geld meer uit de pinautomaat komt. Trail Wallet is helaas niet voor Android beschikbaar en kost eenmalig € 3,99, maar is absoluut de investering waard.

5. Hulp op Zak

Een medisch handboek neem je niet gauw mee in je backpack of koffer en waarom zou je ook als je bijna alles terug kunt vinden in de app Hulp op Zak. Je vindt er per land informatie over veelvoorkomende ziekten, de benodigde vaccinaties maar ook een medisch woordenboek in 9 talen. Het handigste is wellicht nog wel dat alles in de app opgeslagen zit – je hebt er dus geen internetverbinding voor nodig.

6. BZ Reisadvies

Ten slotte een app waarvan ik eigenlijk hoop dat je hem niet nodig hebt: het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De BZ Reisadvies-app laat de actuele veiligheidsrisico’s van landen zien en geeft een gil wanneer het reisadvies van een opgeslagen land is veranderd. Ook vind je er handige informatie over wat je moet doen bij bepaalde noodgevallen, evenals de adressen van Nederlandse ambassades en consulaten.

Op zoek naar nog meer handige apps op reis? Samen met GoEuro en andere backpackers stelde ik dit uitgebreide lijstje op: handige reis apps voor op je bestemming.