8 ergernissen als backpacker op reis

Backpacken en de wereld rondreizen is misschien wel de mooiste tijd van je leven, maar is niet altijd zo geweldig als het lijkt. Afgezien van de minder leuke dingen per land zoals dure trips, vervelende reisbureaus of volgepropte minibussen, zijn het vooral medereizigers en hostel life dat op den duur voor de nodige irritaties gaat zorgen. In willekeurige volgorde zijn dit 8 van mijn grootste ergernissen als backpacker die ik de afgelopen maanden heb meegemaakt.

Bus Muang Khua Dien Bien Phu

1. Uit een backpack leven

Het is gelijk ook één van de grootste uitdagingen op reis, maar maandenlang uit een rugzak leven gaat vroeg of laat voor frustratie zorgen. Wanneer je iets zoekt moet je soms je hele tas omkeren (al kan slim inpakken veel ergernis voorkomen), vieze was of een natte handdoek gaat op den duur stinken en dingen raken verkreukeld of gaan kapot doordat je backpack geplet is in een bus of vliegtuig. Nooit had ik gedacht dat ik een kledingkast zo erg zou gaan waarderen.

2. Gebrek aan hygiëne

Bij ranzigheid tijdens je reis denk je misschien gauw aan Azië, waar rondlopende kakkerlakken, bed bugs of andere insecten meer regel dan uitzondering zijn. In westerse hostels (Europa, Australië en Nieuw-Zeeland) kan het echter bijna net zo erg zijn dankzij je medereizigers. Je treft hier keukens aan die eruitzien alsof er net een bom ontploft is, doucheputjes waar iemand al z’n lichaamshaar en nog veel meer in heeft gedumpt en matrassen waar veel teveel op is gebeurd. Heb je pech, dan worden dit soort plekken slechts één keer per dag schoongemaakt door chagrijnige backpackers die work for accommodation doen. Niet echt geschikt voor mensen met smetvrees dus.

Keuken van hostel
Dit gaat door als een schone en redelijk opgeruimde hostelkeuken.

3. Wel wifi, geen internet

Op reis hoef ik heus niet continu online te zijn. Tijdens een trip door de outback van Australië of een meerdaagse bergbeklimming vind ik het zelfs heerlijk even onbereikbaar te zijn. Maar áls ik dan wifi heb, moet het ook werken. Frustratie alom dus wanneer ik wel verbinding heb, maar ongeduldig moet staren naar een laadbalkje waar nooit een einde aan gaat komen. Dan liever helemaal geen wifi – hoef ik het ook niet te proberen.

Internet/wifi in Nieuw-Zeeland
Bordjes waar iedere backpacker blij van wordt, mits het werkt.

4. “Wat, heb je DAT gemist?!”

9 van de 10 keer gaan kennismakingen met andere reizigers over waar je al geweest bent en dan is de kans groot dat je over dezelfde plekken kletst. Een typische, niet slecht bedoelde maar wel irritante reactie is dan vaak: “heb je die waterval / berg / wandeling / bar / tour / whatever gemist?! Hoe kan dat nou?”.

Roys Peak Wanaka
“Hoe kun je dit nou gemist hebben?!”

Ongetwijfeld heb ik onderweg allerlei fantastische plekken gemist of overgeslagen, maar wat maakt dat uit? Niet iedereen is in hetzelfde geïnteresseerd, in plaats daarvan heb ik ander dingen wel gezien en elke backpacker maakt zijn eigen reis, iets wat voor sommige betweters maar moeilijk te begrijpen is. Ik negeer dit soort opmerkingen meestal en misschien nog wel belangrijker, probeer mezelf hier niet schuldig aan te maken.

5. Snurkers

Reizen heeft mij veel nieuws gebracht, waaronder helaas ook het immense geluidsspectrum dat slapende mensen kunnen voortbrengen. Ik weet dat snurkers er in principe niet veel aan kunnen doen, maar de kakofonie die af en toe in dorms overheerst, is werkelijk onvoorstelbaar en funest voor je nachtrust.

Snurken in hostel
Niet kunnen slapen in je dorm? Dan maar in de lobby opnieuw proberen.

Met goede oordoppen of wat rigoreuzer, schoenen gooien kan dit enigszins verholpen worden. Maar tot er zoiets bestaat als snore-only dorms zul je op reis moeten accepteren dat je regelmatig wakker gehouden wordt door een kettingzaag die in het bed boven of naast je ligt.

6. Backpackers die zichzelf gevonden hebben

Ok, dit is wellicht een persoonlijke ergernis, maar het type reiziger dat ik niet zo goed trek zijn mensen die ineens denken het licht te hebben gezien zodra ze het vliegtuig in stappen. Ja, reizen verandert je en je leert er een heleboel van, maar dat hoef je echt niet aan het thuisfront of medereizigers te laten blijken door ineens niet meer te douchen, in olifantenbroeken (als man) en op blote voeten rond te gaan lopen, bij zonsopkomst te gaan mediteren met een joint of bij ieder uitzichtpunt in kleermakerszit neer te strijken om “jezelf te vinden”. Blijf gewoon lekker dicht bij jezelf, dat is tenslotte hoe vrienden en familie jou kennen en waarderen.

Ben Lomond Summit Queenstown
Een uitstekende plek om jezelf te vinden, maar ik zat er gewoon voor het uitzicht (Ben Lomond Summit).

7. Reizigers die niet overschakelen op Engels

Backpacken is in veel opzichten een sociale bezigheid en dat betekent ook dat je je moet aanpassen naar mensen om je heen. Regelmatig tref ik echter groepjes van dezelfde nationaliteit die steevast in hun eigen taal blijven praten wanneer er andere mensen bij zitten – zelfs als je in het Engels tegen ze begint te praten. Niet leuk en bijzonder asociaal.

Booze cruise Siem Reap
Een groep met verschillende nationaliteiten is het allerleukst, maar dan moet er wel Engels gesproken worden.

Dit speelt overigens vooral bij reizigers wiens Engelse taalvaardigheid niet zo best is. Scandinaviërs of Nederlanders praten vaak zelfs onderling Engels; dat hoef je van Fransen of Duitsers echt niet te verwachten. Overigens zijn Engelsen soms geen haar beter: je kunt ze weliswaar verstaan, maar regelmatig gaat het dan over dingen die zij als groep gemeen hebben en waar jij helemaal niks mee hebt, wat haast net zo erg is als een andere taal spreken.

8. Afscheid nemen

Misschien niet echt een ergernis, maar wel erg jammer: afscheid moeten nemen van reisgenootjes waarmee je weken hebt opgetrokken of geweldige mensen die je slechts een dag of avond hebt gekend. Soloreizen kent vele voordelen, maar het onvermijdelijke doei moeten zeggen is veruit het vervelendste aspect eraan. Een lichtpuntje: van minder leuke mensen kun je ook versneld afscheid nemen.

Dropbear groep Fraser Island
Leuke groep gevonden? Vroeg of laat zul je helaas weer afscheid moeten nemen.