Backpack schoonmaken: hoe moet dat?

Je backpack krijgt tijdens een reis nogal wat te verduren. De mijne kwam zoal drijfnat (door de regen) uit een bus in Vietnam, was vreselijk stoffig na een ritje door de woestijn in Iran en zat vol met modder in de Filipijnen. Een regenhoes en fatsoenlijke flightbag kunnen de ergste schade voorkomen, maar een wasbeurt na iedere reis mag je ook niet overslaan. Zo kun je in 5 stappen het beste je je backpack schoonmaken.

Backpack schoonmaken

Stap #1 – Leeghalen

Haal je backpack helemaal leeg en controleer dit goed voordat je met de wasbeurt begint. Bekijk ook alle extra opbergvakjes en hoekjes in het hoofdcompartiment. Als er afneembare elementen op je backpack zitten, zoals een frame of heupband, verwijder deze dan.

Stap #2 – Vullen

Laat een badkuip of grote wasbak vol lopen met lauw water waarin je de backpack kunt onderdompelen. Voeg volgens de instructies op de verpakking het wasmiddel Nikwax Tech Wash toe, dat speciaal bedoeld is voor waterdichte en waterafstotende materialen.

Stap #3 – Schrobben

Schrob met een zachte borstel de gehele backpack van binnen en buiten. Vergeet de opbergvakjes niet en ga ook over de ritsen heen. Eventueel kun je de tas ook even laten weken in het wasmiddel.

Grensovergang Chiang Khong - Huay Xai
Het gebruik van een regenhoes of flightbag kan viezigheid en beschadigingen van je backpack voorkomen.

Stap #4 – Spoelen

Spoel alle zeep van de tas af en vul de badkuip of grote wasbak opnieuw met koud water. Zorg ervoor dat er geen zeepresten meer achterblijven.

Stap #5 – Drogen

Hang je backpack ergens te drogen waar voldoende ventilatie is – dat mag ook buiten in de wind. Wees er zeker van dat je tas ook eens omgekeerd wordt om te voorkomen dat vocht opgehoopt blijft op een bepaalde plek. Stop je backpack beslist niet in een droger! De materialen die in je backpack worden gebruikt, zijn daar niet geschikt voor.

Voilá, je backpack is weer als nieuw!

Yasawa Flyer hop on hop off
Busje hier, bootje daar: door allerlei verschillende vervoersmiddelen krijgt je backpack het vaak zwaar te verduren op reis.