Backpack voor vrouwen: waar moet je op letten?

Een goed passende en fijne backpack voor vrouwen is een voorwaarde voor een geslaagde reis of vakantie. Niets is vervelender dan krom lopen doordat je bagage jou achterover trekt, last krijgen van verkeerd zittende heup- of schouderbanden of er na een week al achterkomen dat je niet genoeg ruimte hebt. Aangezien vrouwen een andere lichaamsbouw hebben dan mannen is het goed om tijdens je zoektocht hiermee rekening te houden.

Vrouwen backpack kopen

Backpack voor vrouwen: budget en doel

De eerste vraag voor deze zoektocht is gelukkig niet de moeilijkste: wat is je budget? Een backpack voor vrouwen kan in de uitverkoop zo goedkoop zijn als € 100, maar voor een premium merk als Osprey of Lowe Alpine zit je al gauw in de prijsklasse van € 200 tot € 250. Je keuze hierin moet je niet alleen laten afhangen van het saldo op je bankrekening, maar ook wat je met zo’n tas wilt gaan doen. Is het voor een eenmalige trip, dan kijk je waarschijnlijk naar andere tassen dan wanneer je er minimaal 10 jaar mee wilt gaan hiken en kamperen. Oftewel: wat is je doel?

Stel jezelf deze vragen voordat je de winkel in gaat, want dit zal mede bepalen welke tassen je het beste kunt uitproberen. Persoonlijk pleit ik met dit soort dingen altijd voor langetermijninvesteringen: liever wat duurder, high-end en ‘luxe’, dan dat je na je eerste backpacktrip weer opnieuw moet gaan shoppen. Oriënteren op prijzen en verschillende merken kun je natuurlijk vooraf online doen, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Yasawa Flyer hop on hop off
Op wat voor soort reizen wil je je backpack gaan gebruiken?

Verschil backpacks mannen en vrouwen

Als je in de winkel staat, zijn op de kleuren na de verschillen tussen backpacks voor mannen en voor vrouwen waarschijnlijk moeilijk te ontdekken. Ze zijn er echter wel degelijk en zitten vooral in de pasvorm. Het rugpand van een backpack voor vrouwen is bijvoorbeeld een stuk korter om beter aan te sluiten. Daarbij zijn er rugpanden die qua vorm zijn aangepast aan de lijn van de rug. Hetzelfde geldt voor de heup- en schouderbanden; vaak zijn deze bij modellen voor vrouwen net iets breder. Deze onderdelen hebben een enorm effect op het draagcomfort, dus aparte tassen voor vrouwen is geen verkooptrucje.

Daarnaast zitten er bij backpacks voor mannen grote verschillen in het aantal liters, variërend van 40 tot 80 L. Voor vrouwen bestaan heel kleine of juist grote tassen ook, maar ligt het over het algemeen wat dichter bij elkaar, zo rond de 50-65 L. Schrik niet van deze getallen: het aantal liters staat voor de inhoud en absoluut niet voor het gewicht in kilo’s dat je op reis mee gaat zeulen. Reken hiervoor op circa 12 tot maximaal 15 kg om comfortabel rond te blijven lopen. Meer hierover lees je in mijn artikel over het slim inpakken van een backpack inclusief paklijst.

Belang van draagcomfort

Het aantal liters maakt bij een backpack voor vrouwen dus niet zo’n verschil, maar waar moet je dan op letten? Het is al een paar keer genoemd: draagcomfort. Het frame moet passen bij je postuur en ruglengte. In het ideale geval valt de onderkant van het rugpand in de onderkant van je rug, zodat je het gewicht op je heupen draagt en er niet aan je schouders wordt getrokken. Is dat wel het geval of heb je het gevoel dat je achterover kantelt, dan moet je de backpack beter afstellen (eerst de heupen, daarna de schouders) of heb je een verkeerde maat op je rug zitten.

Backpack voor vrouwen
Probeer verschillende modellen en focus daarbij op draagcomfort.

Dit is dus echt een kwestie van passen en vergelijken. Zorg ervoor dat de tas gevuld is met enkele kilo’s gewicht en maak er meters mee in de winkel. Daarnaast zijn er natuurlijk ook functionele zaken waar je naar kunt kijken. Heeft de tas praktische opbergvakken? Vind je het belangrijk dat de backpack aan de voorkant open kan (frontloader)? Zit er een regenhoes bij? Hoe ventileert het rugpand? En voor vrouwen ook niet onbelangrijk: hoe ziet ie eruit?

Bottomline: bedenk wat je nu en in de toekomst met een backpack wilt gaan doen, ga naar een gespecialiseerde outdoorwinkel zoals Bever en kijk welke tas het beste zit. Succes!