Mijn tips en tricks voor een GoPro op reis

Ga je voor langere tijd backpacken of op reis, dan wil je graag het thuisfront op de hoogte houden van jouw ervaringen – bij voorkeur met beeld. En ben je weer thuis, dan zijn je video’s bij uitstek geschikt om herinneringen op te halen en een gave aftermovie in elkaar te draaien, zoals ik ook deed na mijn wereldreis. Benodigdheden hiervoor? Een GoPro, wat creativiteit en de tips uit dit artikel.

Uitleg GoPro HERO4

Met een GoPro op reis

Voor dit artikel ga ik ervan uit dat je al een GoPro in bezit hebt. De vraag welke GoPro je dan moet kopen is namelijk volkomen terecht, maar veel te omvangrijk om hier te beantwoorden. Bovendien bestaan daarvoor allerlei fantastische vergelijkingssites die je daarbij veel beter helpen dan ik zou kunnen.

Voordat je op zoek gaat, raad ik je in ieder geval aan om te bedenken wat je budget is, waarvoor je de GoPro wilt gaan gebruiken en wat je wensen zijn qua videokwaliteit (bijvoorbeeld wel of geen 4K). Ikzelf heb een GoPro HERO4 Silver, die ik met name vanwege het touchscreen aan iedereen zou aanraden.

Instellingen voor video

Goed, je hebt je GoPro in huis en wilt ermee aan de slag. Dat kan eigenlijk gewoon direct uit de doos, maar toch raad ik je aan om even door de instellingen te lopen. Alles ‘op maximaal zetten’ is namelijk niet per definitie het beste, afhankelijk van het model dat je hebt en de situaties waarin je de camera gaat gebruiken. Er is namelijk niet zoiets als dé beste instelling, omdat het volledig afhangt van wat je filmt: sport met veel beweging of juist rustige landschappen, overdag met veel zonlicht of ’s nachts in het donker, hoge snelheden met slowmotions, onderwater, etc.

Het loont daarom om te experimenteren, maar omdat niet iedereen hier zin in heeft, zal ik je op weg helpen. Voor mijn reis (zie video hieronder) stelde ik mijn HERO4 Silver in op 1080p met 60 fps en een Medium Field of View. Dit is in vrijwel alle situaties een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Je kunt dan met kleine aanpassingen (zoals de Field of View en framerate) één en ander gaan proberen. Houd er overigens rekening mee dat de aspect ratio per modus kan verschillen, mocht je verschillende modi in één video willen gaan combineren.

Alle beelden in deze video (behalve het skydiven en bungeejumpen) zijn geschoten met een GoPro HERO4 Silver op 1080p / 60 fps / Medium.

Wat betreft 4K (3840 x 2160 pixels) is het belangrijk om te realiseren dat dit alleen zin heeft als je apparatuur hebt om 4K te bewerken of af te spelen. Voor de HERO4 Black zou ik daarom adviseren om 4K op 30 fps alleen te gebruiken wanneer dat een specifiek doel dient. Wil je je video laten zien op een full HD-televisie? Dan is 4K overbodig, evenals wanneer je geen superkrachtige computer hebt om deze content te bewerken. Voor de HERO4 Silver raad ik 4K helemaal af. De framerate voor die instelling bedraagt namelijk maximaal 15 fps, wat in de meeste situaties onbruikbaar is.

Timelapses maken

Een andere functie waar GoPro’s in uitblinken, is de timelapse. Je weet wel, die versnelde beelden waarin je een lang durend proces in enkele seconden kunt laten zien. Bedenk dat een timelapse alleen interessant is als er wat gebeurt qua actie: een drukke stad, een zonsopkomst of zonsondergang, een uitzicht met veel mensen en verkeer of een mooie lucht. Zo doet snel overtrekkende bewolking het bijvoorbeeld altijd goed.

Timelapse van de Kuang Si waterval in Laos.

Het interval dat je moet kiezen, hangt af van hoelang je timelapse moet worden en hoeveel er te zien is. Met een interval van 5 seconden kun je met mensen in beeld nogal wat missen, maar voor natuur maakt het minder uit. Ikzelf koos daarom meestal 1 of 2 seconden. Je GoPro maakt timelapses met 30 fps, dus de lengte van de video kun je zelf uitrekenen: met 1 seconde interval heb je 30 seconden in het echt nodig voor 1 seconde in de timelapse. Oftewel: iedere minuut in het echt is 2 seconden in je timelapse. Met een interval van 2 seconden is dat de helft korter, enzovoort.

Timelapses worden nog leuker wanneer er een bewegingselement in zit. Dat kan op verschillende manieren en ook achteraf met bepaalde software. Ik loste dit op door mijn GoPro met een mount op een platte kookwekker te zetten. Zet vervolgens de timer aan en voilá, je GoPro draait in 15 minuten 45 graden van rechts naar links met een waanzinnige timelapse als resultaat.

GoPro kookwekker timelapse
Met een kookwekker voeg je een bewegingselement toe aan je timelapse.

Instellingen voor foto’s

Een GoPro is niet alleen een fantastische videocamera, je kunt er ook nog eens onwijs gave foto’s mee maken. Dankzij de groothoeklens past er veel meer op het beeld dan met een smartphone of compactcamera. Bovendien kunnen de meeste fototoestellen niet mee in het water noch tegen stootjes en stof, iets waar je je met een GoPro geen zorgen om hoeft te maken.

De foto-instellingen van een GoPro zijn een stuk eenvoudiger dan die voor video. Ga in ALLE gevallen voor 12MP/Wide, om de simpele reden dat de andere instellingen geen enkel voordeel bieden. 7MP/Wide levert exact dezelfde foto op maar op een lagere resolutie (3000 x 2250 pixels t.o.v. 4000 x 3000) en 7MP/Medium is simpelweg een uitsnede van de 12 megapixel foto. Vind je dat er teveel vervorming optreedt door de lens? Maak dan achteraf zelf een uitsnede. Je bereikt daarmee hetzelfde als de Medium-foto, maar bent niet gebonden aan die 7 megapixels.

Foto-instelling GoPro
Met 12MP/Wide heb je de hoogste kwaliteit en past er het meeste op je foto; uitsnijden kan altijd achteraf nog.

Selfies en nachtfoto’s

Selfies maken met je GoPro kan op verschillende manieren. Als je de camera koppelt aan je smartphone, dan kun je die als een afstandsbediening gebruiken om foto’s te maken. Je moet dan echter wel altijd je telefoon in je hand hebben en blind op de goede knop drukken.

Makkelijker vind ik om in Multi-Shot Settings de Time Lapse Mode (niet te verwarren met Time Lapse Video) te gebruiken. Je GoPro maakt dan met een ingesteld interval foto’s. Stel hem in op 0,5 of 1 seconde en richt de camera op jezelf voor een seconde of 3. Achteraf kun je dan één of meerdere selfies uit een serie foto’s selecteren.

Voor nachtfoto’s heeft de HERO4 een speciale functie die – heel verrassend – Night Mode heet. Je kunt dan spelen met de sluitertijd: Auto, 2, 5, 10, 15, 20 of 30 seconden. Het spreekt voor zich dat de camera hiervoor volledig stil moet staan op een statief of stabiele ondergrond. Het resultaat mag er in elk geval wezen, getuige onderstaande foto die ik in de woestijn van Iran maakte.

Night mode GoPro
Voor deze foto gebruikte ik een sluitertijd van 30 seconden in Night Mode.

Onderwater met een GoPro

Om de wondere onderwaterwereld te ontdekken is een GoPro je ideale buddy. Spring echter nooit het water in voordat je GoPro veilig vastzit met een polsbandje. Je kunt ook een zogenaamde floatie gebruiken (zie GoPro-accessoires). Zelf vind ik het onderwater vaak handig om voor foto’s de Time Lapse Mode (voor selfies) te gebruiken, zodat je altijd een hand vrij hebt.

Aan duiken of snorkelen met een GoPro is verder niet zo veel spannends, behalve dat je waarschijnlijk kleurcorrecties moet doen. Op je foto’s en video’s zul je al gauw zien dat er veel te veel blauw in zit. Dit kun je achteraf softwarematig corrigeren, maar als je het wat professioneler wilt aanpakken kun je een rood filter gebruiken (zie Accessoires).

Walvishaaien Oslob Filipijnen
Op dit soort foto’s, zoals van deze walvishaai in de Filipijnen, was een rood filter handig geweest.

Accessoires

Misschien was je er al achter, en anders komt het nog, maar na het aanschaffen van een GoPro heb je eigenlijk nog niks. De camerafabrikant is wat dat betreft net Apple: mooie producten, maar voor iedere accessoire moet je helaas nog flink bijbetalen. Het minimale wat je nodig hebt is een geheugenkaartje.

Vergis je hier niet in: de beelden die een GoPro wegschrijft zijn van dusdanig hoge kwaliteit, dat de goedkopere geheugenkaartjes niet voldoen. In dit overzicht zie je welke microSD-kaarten 100% compatibel zijn. Ikzelf heb goede ervaringen met de SanDisk Extreme Plus-serie.

Om verder het maximale uit je GoPro te halen, zou ik de volgende accessoires adviseren:

  • Een uitschuifbare stick die eventueel ook waterproof is.
  • Een extra batterij en/of oplader.
  • Voor extreme sports: een Chest, Helmet of Pole Mount.
  • Voor onderwater: Floaty en rood filter.

Deze en talloze andere accessoires kun je bestellen bij Bol.com.