Open jaw tickets vinden en geld besparen

Wanneer je gaat vliegen, ben je waarschijnlijk gewend een retourticket te kopen met vertrek vanaf Schiphol, of eventueel Brussel of Düsseldorf. Dat is gemakkelijk, maar lang niet altijd de goedkoopste optie. Met een zogenaamd open jaw ticket, waarbij je terugvliegt van of naar een andere luchthaven dan op je heenreis, kun je een hoop geld besparen.

Open jaw ticket

Wat is een open jaw?

De term open jaw verwijst naar de vorm van je reispad: is je heenreis A-B en terugreis C-A, dan lijkt je pad op een open kaak (met een beetje fantasie weliswaar). Veelvoorkomende open jaw tickets zijn rondreizen in een regio. Je begint bijvoorbeeld in Jakarta, maar vliegt naar huis vanuit Denpasar (Bali). Of je start in New York en rijdt met een huurauto naar Miami. Een andere mogelijkheid is een wereldreis waarbij je natuurlijk verschillende bestemmingen aandoet.

In zulke gevallen heeft een open jaw vooral logistieke voordelen; je hoeft immers niet eerst terug naar de plek waar je oorspronkelijk bent aangekomen. Maar het kan je ook een heleboel geld besparen, met name als je terugvliegt naar een andere luchthaven dan vanaf waar je vertrokken bent. Twee losse enkeltjes is altijd duurder dan één retourticket, dus door een retourticket met verschillende vertrek- en eindpunten (en dus verschillende tarieven) te boeken, kun je geld besparen.

Goedkope vliegtickets

Een goed voorbeeld hiervan is het combineren van Amsterdam en Düsseldorf voor tickets naar Bangkok. Etihad Airways staat erom bekend zo nu en dan open jaw tickets op deze route in de aanbieding te hebben voor minder dan 400 euro.

Een open jaw is alleen mogelijk als de luchtvaartmaatschappij actief is op de verschillende luchthavens die je aandoet. Gelukkig doet iedere (intercontinentale) maatschappij aan codesharing binnen allianties, waardoor er vrijwel altijd open jaw-mogelijkheden zijn voor jouw bestemmingen.

De consequentie is natuurlijk dat je, afhankelijk van waar je woont, verder moet reizen naar de luchthaven. Maak je met een open jaw gebruik van nabijgelegen luchthavens zoals Brussel of Düsseldorf, dan is het een goede optie om met de trein van of naar onze buurlanden te reizen. Kijk daarvoor bij NS International.

Double open jaw

Reis je op de terugreis van én naar een andere luchthaven dan op je heenreis, dan is er sprake van een double open jaw. Hierbij is de heenreis dus A-B en de terugreis C-D. Ikzelf heb dit gedaan in Zuidoost-Azië: ik vloog van Amsterdam naar Bangkok en ging terug van Singapore naar Düsseldorf. Op die manier hoefde ik niet eerst terug naar Bangkok en bovendien scheelde het ook geld ten opzichte van een (gesloten) retour.

Een open jaw ticket vinden

Klinkt allemaal logisch, toch? Het nadeel van open jaw tickets is echter dat ze niet zo makkelijk te vinden zijn. Veelal komt het neer op het uitproberen van verschillende combinaties, bijvoorbeeld Amsterdam, Düsseldorf en Brussel. Maar ook Parijs en Londen zijn soms goedkopere alternatieven, wanneer je dit combineert met de trein (Parijs met NS International) of een vlucht met Ryanair of easyJet naar Londen.

Het handmatig zoeken naar een open jaw ticket gaat het beste via een prijsvergelijker zoals Skyscanner. Kies daarbij voor de optie “Meerdere bestemmingen”. Bij luchtvaartmaatschappijen wordt hier veelal de term Multi-city ticket voor gebruikt.