6 vooroordelen over Russen die wel en niet bleken te kloppen

Hoe denk jij over Russen? Net als over iedere andere bevolkingsgroep heersen er hardnekkige vooroordelen over deze mensen. Tijdens mijn korte stedentrip Sint-Petersburg, waar onderstaande ervaringen op zijn gebaseerd (disclaimer dus), bleken sommige vooroordelen bevestigd te worden, maar anderen van geen kant te kloppen.

Vooroordelen over Russen

1. Russen lachen niet

Wellicht het bekendste vooroordeel en iets wat me bij aankomst op het vliegveld gelijk opviel. Noem het introvert, schuchter of simpelweg chagrijnig: bij de meeste Russen kan er inderdaad geen glimlach vanaf. Dit zit ‘m overigens niet alleen in persoonlijk contact, ook op ‘gezellige’ plekken zoals een café of lunchtentje is het opmerkelijk hoe weinig er hardop gelachen wordt. Wellicht maken Russen wel plezier, maar laten ze het gewoon niet zo expliciet merken.

>> Klopt

2. Iedereen drinkt de hele dag wodka

Rusland staat synoniem voor wodka, toch? Op het platteland waar boeren zelf de alcohol stoken wellicht, maar in een stad als Sint-Petersburg zul je het niet gauw tegenkomen. Daar wordt volop (speciaal)bier gedronken en blijven met name jongeren ver weg van de sterke drank. Rusland staat weliswaar in de top 5 landen van hoogste alcoholconsumptie per capita, maar op welvarende en toeristische plekken vallen de hoeveelheden wodka reuze mee – het wordt namelijk beschouwd als iets voor de armen.

>> Klopt niet

Rusland wodka
Waarschijnlijk het meest stereotype beeld van Rusland, maar in Sint-Petersburg bleek niets minder waar.

3. Niemand spreekt Engels en alles is in het Russisch

Over het algemeen zijn Russen geen taalvirtuozen en dat kan nog wel eens frustrerend zijn wanneer je echt hulp nodig hebt. Van ouderen hoef je natuurlijk geen woord Engels te verwachten, maar dat geldt net zo goed voor andere landen. Opmerkelijk is dat jonge Russen vaak negatief antwoorden op de vraag of ze Engels spreken, maar het vervolgens wel degelijk kunnen. Zouden ze zelf niet zo’n vertrouwen hebben in hun taalvaardigheid?

Op straat en in schrift is de situatie wel wat zorgwekkender. Op enkele toeristische plekken en restaurants na vliegt nagenoeg overal het Russische alfabet je om de oren, dus het kan helpen om jezelf de karakters aan te leren. Je zult versteld staan hoeveel woorden dan hetzelfde zijn als in het Engels. Heb je ooit Grieks gehad, dan zal dit je overigens redelijk makkelijk afgaan; een groot deel van het alfabet is (bijna) hetzelfde.

>> Klopt deels

4. Ze leven in een lelijk en grijs land

Heb je een beeld van grijze oostblok-flats, sneeuw en oubollige straten voor je? Het grootste land ter wereld heeft ongetwijfeld ook een heleboel lelijke plekken, maar Sint-Petersburg is in ieder geval een plek waar het tegendeel bewezen wordt. Toegegeven, buiten het centrum oogt het allemaal wat grijzer en industriëler, maar voor de rest behoort Sint-Petersburg tot de top van Europa qua schoonheid. De klassieke gebouwen zijn prachtig, moderne hoogbouw wordt tegengehouden, het is er brandschoon en zelfs billboards zijn nergens te vinden. Waar vind je dat nog elders?

>> Klopt (waarschijnlijk) niet

Singer gebouw Sint-Petersburg
Eén van de vele prachtige gebouwen in Sint-Petersburg.

5. Russen zijn beroerde chauffeurs

“Verkeersregels zijn er om verbroken te worden” zou zomaar een motto uit Rusland kunnen zijn. Als je het Russische verkeer ziet, begrijp je gelijk waarom dashcams hier hard nodig zijn voor verzekeringswerk. Het is niet perse hard of chaotisch (zoals in Azië), maar vooral asociaal. Hoe dikker en duurder je wagen, hoe meer rechten je schijnbaar hebt om je auto even over de stoep te gooien en een bocht af te snijden. Rode stoplichten negeren is ook een favoriete bezigheid en als het even kan worden zelfs auto’s die wél stoppen, links of rechts gepasseerd. Voetgangers worden redelijk gerespecteerd, maar fietsen in Rusland kan alleen met een serieuze death wish.

>> Klopt

Verkeer Rusland
Als het even kan, worden stoplichten simpelweg genegeerd door Russische chauffeurs.

6. Bontmutsen zijn favoriet

Groot, lomp en een warme muts op hun kop: zo moet de gemiddelde Russische man er daar uitzien. Aangezien een beetje winter neerkomt op een maximale temperatuur van -5 graden Celcius overdag, kleden Russen zich graag warm en bontmutsen (oesjanka’s) worden daarbij niet geschuwd. Een rood met gouden hamer en sikkel op de voorkant is alleen voor toeristen weggelegd, maar verder zie je deze mutsen met oorflappen wel degelijk in het straatbeeld. Opmerkelijk is overigens dat bij 15 graden (prima temperatuurtje, zouden wij kaaskoppen zeggen) Russen nog steeds in winterjassen, sjaals en handschoenen gehuld gaan. Het is maar net hoe je een temperatuur beleeft.

>> Klopt (waarschijnlijk)