Hermitage bezoeken in Sint-Petersburg: 5 handige tips

Het is dé culturele schat van Rusland en tijdens een stedentrip Sint-Petersburg kun je er niet omheen: de Hermitage bezoeken. Omdat het één van de grootste musea ter wereld is, heb je ruim 10 jaar nodig om alle werken aandachtig te bekijken. Aangezien waarschijnlijk alleen de directeur van het museum dat voor elkaar krijgt, heb ik 5 tips verzameld waarmee je het maximale uit jouw bezoek aan de Hermitage kan halen.

Hermitage Sint-Petersburg

1. Koop je tickets wél online

“Koop geen tickets online, want dat is duurder”, was het advies dat ik her en der op internet tegenkwam voordat ik ging. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar de reden dat tickets online duurder zijn, is omdat je dan niet achteraan de rij hoeft aan te sluiten. In het laagseizoen is die er waarschijnlijk niet, maar in de vroege zomer kan het zomaar zijn dat je een paar uur staat te wachten. En hoe mooi het Winterpaleis ook van buiten is, ik kan mijn tijd wel beter besteden wanneer ik een paar dagen in zo’n schitterende stad ben.

Rij Hermitage Sint-Petersburg
Lekker urenlang in de rij staan in de regen.

Online tickets voor de Hermitage kosten circa $ 18 (2019) en zijn daarmee een stuk duurder dan aan de deur. Kleine meerprijs voor het ontlopen van een lange wachtrij. Mocht je de tickets niet kunnen printen, dan kunnen ze dat ook aan de balie voor je oplossen. Kaartjes via internet zijn 180 dagen geldig vanaf aankoop en je kunt alleen met creditcard betalen. Let erop dat de ingang voor online tickets ergens anders zit dan de hoofdgang, namelijk tussen de Small en New Hermitage aan Millionnaya Street.

Online kaartjes kopen Hermitage Sint-Petersburg
De enigszins verstopte ingang voor online tickets aan Millionnaya Street.

2. Maak een keuze in wat je wilt zien…

Het is onmogelijk om alles in de Hermitage te zien. De collectie varieert van Egyptische mummies tot Russisch paleisinterieur tot Rafaël en Rembrandt, dus als je een voorkeur hebt voor bepaalde stijlen of collecties, ga daar dan voor. Op de website van de Hermitage vind je een handige trip planner. De plattegrond ontcijferen kan even een uitdaging zijn, maar voor het bekendere werk kun je ook gewoon de stroom Aziatische toeristen volgen. Mocht je stiekem geen idee hebben van wat er hangt maar de topstukken wel graag willen zien, sluit je dan aan bij een gids (informatie hierover vind je bij de hoofdingang).

Jordan Staircase Winterpaleis Hermitage
Jordan Staircase in het Winterpaleis.

3. …of dwaal gewoon rond

Ga je vooral voor de ervaring, dan is ronddwalen (en verdwalen) ook een prima optie. Met name het Winterpaleis is qua interieur echt adembenemend en ik kwam door gewoon rond te lopen allerlei opmerkelijke, kleine kamertjes tegen waar geen andere bezoeker te bekennen was. Omdat alle ruimtes boven de deurpost genummerd zijn, kun je zelfs op een Russische plattegrond de weg terug vinden. Medewerkers vragen heeft niet zo veel zin, die spreken namelijk geen woord Engels.

4. Profiteer van gratis toegang

Russen zijn de beroerdste niet en daarom wordt iedere derde donderdag van de maand de Hermitage gratis opengesteld. Je kunt er vergif op innemen dat het deze dagen ontzettend druk is, maargoed, voor reizigers op een budget is het een prima alternatief. Ben je die dag niet in Sint-Petersburg maar toevallig wel studerende? Neem dan je studentenpas mee (met een jaartal of datum), want studenten mogen gedurende het hele jaar gratis naar binnen. Ook elders in Sint-Petersburg krijg je als student trouwens korting op toegangsprijzen.

The Raphael Loggias Hermitage
The Raphael Loggias.

5. Laat tassen en eten thuis

Alles wat je mee naar binnen neemt moet bij de ingang door een bagagescanner, dus je kunt beter zo leeg mogelijk aan komen lopen. Grote tassen, koffers en professionele camera’s mogen namelijk niet mee naar binnen (er is een garderobe). Eten en drinken is in de ruimtes met collecties niet toegestaan, al heeft niemand mij erop gewezen dat ik niet met een flesje water mocht rondlopen. Een flesje is overigens wel een goed idee, want in de zomer kan de temperatuur in de Hermitage flink oplopen – airco hebben ze in dit gebouw nog niet uitgevonden.

Hermitage Winterpaleis Sint-Petersburg
Het Winterpaleis op het Paleisplein in Sint-Petersburg.