Stedentrip Sint-Petersburg: bezienswaardigheden, vervoer, eten en uitgaan

Een stedentrip Sint-Petersburg staat garant voor imposante architectuur, kunst en cultuur en Russische rariteiten. De stad staat niet vaak bovenaan lijstjes van stedentrips door de rompslomp van het aanvragen van een visum voor Rusland, de politieke situatie in het land en relatief dure vluchten. Jammer, want het is een prachtbestemming voor reizigers die nieuwsgierig zijn naar een zeer westers en Europees Rusland. Mijn ervaringen en tips op een rij.

Stedentrip Sint-Petersburg

Zien en doen

Sint-Petersburg is een stad om er echt op uit te gaan en het straatbeeld wordt dan ook gedomineerd door musea, paleizen, grachten en kaarsrechte straten. Hoewel de grachten naar Amsterdams voorbeeld zijn aangelegd, zul je hier niet gauw de gezelligheid en knusheid van onze hoofdstad aantreffen. Het centrum van Sint-Petersburg doet eerder statig en wat afstandelijk aan. Prima om rond te lopen en te ontdekken, maar voor de echte hoogtepunten zul je wat gerichter op zoek moeten gaan. Een greep (en zeker geen complete lijst!) uit de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad:

Singer gebouw Sint-Petersburg
Statige, maar imposante gebouwen domineren het straatbeeld van Sint-Petersburg.

Bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

Hermitage / Winterpaleis is niet te missen en absoluut een bezoek waard. Dit enorme museum heeft één van de grootste kunstcollecties ter wereld, van Rembrandt tot Da Vinci tot Rafaël. De weg vinden in dit doolhof kost wat tijd, dus reken minimaal een halve dag om echt wat te kunnen zien. Lees ook mijn tips voor Hermitage bezoeken.

Church of the Savior on Spilled Blood doet je waarschijnlijk aan het Rode Plein in Moskou ofwel Disneyland denken en steekt daarmee scherp af tegen de bouwstijlen elders in de stad. Een prachtig bouwwerk, al is het interieur minder spannend.

Kerk Sint-Petersburg
De bijzondere architectuur van Church of the Savior on Spilled Blood.

Nevsky Prospect is de belangrijkste straat in Sint-Petersburg en bruist van de imposante gebouwen (waaronder Singer Building), winkels, restaurants, straatmuzikanten en Russische kamikaze-chauffeurs. Er is altijd wat te beleven, maar vergis je tijdens het wandelen niet in de lengte van deze straat, want die bedraagt bijna 5 kilometer…!

Kazansky Sobor (Kazan Cathedral) is gelegen aan de Nevsky Prospekt en wekt waarschijnlijk associaties op met de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De architect heeft daar inderdaad goed naar gekeken. Beter goed gejat dan slecht bedacht, want het resultaat mag er zeker wezen. Breng ook eens in de (vroege) avond een bezoek, want dan wordt het geheel mooi opgelicht.

Saint Isaac’s Cathedral is de grootste orthodoxe kathedraal van Rusland en torent met een hoogte van ruim 100 meter boven de stad uit. De kathedraal is tegen betaling van binnen te bewonderen en dat is dankzij het indrukwekkende interieur zeker de moeite waard.

Saint-Isaac's Sint-Petersburg
De gigantische Saint-Isaac’s Cathedral.

Peterhof

Peterhof is het paleizen- en tuinencomplex van Peter de Grote en mijn persoonlijke favoriet qua bezienswaardigheden, ook al is het een eindje buiten Sint-Petersburg gelegen. De prachtige tuinen, fonteinen en gouden beelden worden ook wel de Russische Versailles genoemd. Achter Hermitage vertrekken om het halfuur hydrofoils (snelle boten) naar Peterhof. Dit tripje is wat duurder dan met de trein/metro/bus, maar een stuk sneller en ook veel leuker omdat je over de Neva-rivier vaart.

Peterhof Sint-Petersburg
Het paleizencomplex van Peterhof wordt ook wel het Versaille van Rusland genoemd.

Graf van Mr. Trololo (Eduard Khil)

Voor de internetnerds onder ons: Eduard Khil, beter bekend als Mr. Trololo, ligt in Sint-Petersburg begraven! Deze Russische volkszanger bereikte in 2010 wereldfaam op internet met de herontdekking van het liedje Trololo (“I am very glad, as I’m finally returning back home”). Met hulp van een routebeschrijving in het Russisch heb ik zijn graf weten op te sporen op de enorm grote Smolensky begraafplaats, die het makkelijkst te bereiken is met een taxi of via metrostation Vasileostrovskaya.

Graf Trololo Eduard Khil
Het graf van internetheld Mr. Trololo (Eduard Khil) op de Smolensky begraafplaats.

De laatste rustplaats van Mr. Trololo vind je als je volgt: loop onder de poort door van de ingang van de begraafplaats en sla na het tweede gebouw aan de linkerkant linksaf. Dit is een hoofdpad waarbij je als het goed is verderop een klein altaar met daarachter een kerkje ziet. Het graf van Eduard Khil is ongeveer 10 meter vóór dit kerkje gelegen. Vanaf het hoofdpad zie je alleen de achterkant van het graf, dus let goed op de vorm (zie foto). Het Trololo-liedje zul je hier niet gauw horen, maar de meeste voorbijgangers brengen wel een bezoekje aan het graf.

Vervoer: wandelen, Uber en metro

Met ruim 5 miljoen inwoners beschikt Sint-Petersburg over een uitgebreid vervoersnetwerk van metro’s, treinen, bussen, trams en taxi’s. Vanaf de moderne luchthaven Pulkovo reis je met een taxi (ongeveer € 15, zie balie in de aankomsthal) of metro en bus in een klein uur naar het centrum. Ondanks de grootte van de stad liggen een heleboel bezienswaardigheden in Sint-Petersburg op loopafstand van elkaar af. Voor mij was dit dan ook de voornaamste manier om van A naar B te komen, wat volgens mijn stappenteller resulteerde in zo’n 15 kilometer wandelen per dag…

Wandelen Sint-Petersburg
Op zonnige dagen trekt half Sint-Petersburg erop uit om te gaan wandelen.

Prima alternatieven voor de benenwagen zijn Uber en de metro. Het aanbod van Uber-chauffeurs is niet bijster groot, maar in de meeste gevallen voldoende om elders in de stad te komen. Dat er bijna overal in de stad wel gratis wifi is, maakt het gebruik van Uber trouwens ook een stuk eenvoudiger.

De metrokaart ontcijferen kan even een uitdaging zijn omdat – zoals gebruikelijk in deze stad – bijna alles in het Russisch is. Heb je dat voor elkaar, dan kun je ofwel met een elektronische metrokaart of losse tokens (€ 0,70 – juni 2017) heel snel van de ene naar de andere plek komen. Trams en bussen zou ik vanwege de taalbarrière niet aanraden.

Eten en uitgaan in Sint-Petersburg

Naar eetgelegenheden hoef je in Sint-Petersburg nooit lang te zoeken. In elke straat van het centrum is wel wat te vinden, van fastfood (kijk naar de logo’s, want Amerikaanse merken zijn voorzien van een Russische vertaling) tot pasta en sushi tot Russische vleesgerechten. Er zijn opvallend veel La Place-achtige eettentjes met self-service, ideaal voor een ontbijt of lunch. Mijn favoriete eetgelegenheden zijn Marketplace (self-service), Senoval (eenvoudig, studentenprijzen), Clean Plates Society (hip, trendy) en Oh Mumbai (Indiaas).

Wat betreft nachtleven is Dumskaya het meest laagdrempelig. Dit uitgaansgebied is vlakbij Nevsky Prospect en Kazansky Sobor gelegen en bestaat uit een stuk of 15 bars, met tot de verbeelding sprekende namen als Belgrad en Fidel. Wat je hier in ieder geval moet meemaken is de Russische karaoke. Kijk niet raar op als er uit het niets een operazangeres loepzuiver Phantom of the Opera komt zingen terwijl ze haar jas nog aan heeft. Clubs in deze straat zijn voor westerse toeristen minder interessant omdat er toch alleen maar Russische muziek wordt gedraaid en contact met locals zo’n beetje onmogelijk is. Het uitgaansleven komt net als in Nederland rond middernacht op gang; bars blijven tot vroeg in de ochtend geopend.

Video: stedentrip Sint-Petersburg