Backpacken in Singapore: bestaat dat wel?

Wanneer de naam Singapore valt, denk je waarschijnlijk aan een supermoderne, welvarende miljoenenstad vol met Aziaten, rijke expats en heel veel luxe. Ik kan je vertellen: voor een groot deel klopt dat beeld (helaas). Dat maakt Singapore niet bepaald een backpackbestemming, maar toch kan het best interessant zijn om deze stadstaat te bezoeken.

Marina Bay Sands

Singapore: de moeite waard?

Reis je door Thailand, Maleisië en/of Indonesië, dan is het goed mogelijk dat je Singapore doorkruist – ook al is het alleen maar voor een vlucht naar je volgende bestemming. Het ligt namelijk automatisch op de route als je in deze regio van noord naar zuid of andersom gaat.

Dat betekent echter niet dat je er meteen maar een paar dagen moet blijven. Of dat interessant voor jou is, is afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Singapore is namelijk een futuristische metropool met enorm veel rijkdom, weinig authenticiteit en als je goed kijkt, een verkapte politiestaat. Je zou het misschien niet denken, maar de politiek in Singapore heeft meer weg van een dictatoriaal bewind dan een democratie.

Gardens by the Bay Singapore
Het futuristische park Gardens by the Bay.

Als reiziger heb je daar overigens weinig last van en brengt het eigenlijk alleen maar positieve punten met zich mee. Singapore is namelijk ongelooflijk veilig, schoon en heeft een ontzettend efficiënt openbaarvervoersnetwerk. Tel daar de beste luchthaven ter wereld (Changi Airport) bij op en je hebt een soort utopia – iets wat het land ook graag na lijkt te streven.

Backpacken in Singapore

Hoe interessant je dat vindt, is aan jezelf om te beslissen. Er is in elk geval genoeg om je enkele dagen te vermaken (zie hieronder), maar je moet dan wel rekening houden met het financiële plaatje. Levensonderhoud in Singapore is zo’n beetje het duurste ter wereld en dat kan even schrikken zijn als je Thailand, Maleisië of Indonesië gewend bent.

Gelukkig zijn er ook in Singapore gewoon hostels waar je voor € 15 in een dorm kunt verblijven en als je gaat eten in een wijk als Little India of Chinatown (een walhalla voor fijnproevers), is het best te doen qua uitgaven. Ook het openbaar vervoer is relatief goedkoop. Uitgaan – en in het algemeen alcohol – daarentegen is alleen aan te raden als je een vette portemonnee op zak hebt: voor een biertje in een club betaal je al gauw € 20.

Little India Singapore
Little India, een walhalla voor fijnproevers.

Een visum (90 dagen) voor Singapore is overigens gratis en krijg je automatisch bij aankomst over land of via de luchthaven.

Bezienswaardigheden in Singapore

Lijkt Singapore je wel wat, dan is het zeker de moeite waard een bezoekje te brengen aan deze bezienswaardigheden:

  • Marina Bay Sands: dé eyecatcher van Singapore bestaat uit een hotel, resort, winkelcentrum, concertzaal en casino. De echte attractie is echter het bijna 200 meter hoog gelegen observatiedek Sands SkyPark (toegang € 15). Ben je enigszins netjes gekleed dan kun je ook gratis naar boven via de ingang voor de bar, maar dan moet je het doen met extreem dure drankjes en een minder mooi uitzicht omdat je niet tot de rand kunt komen.
  • Skyline Singapore: vanaf het Sands SkyPark heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Singapore, vooral bij zonsondergang. Als alternatief kun je de wolkenkrabbers bewonderen vanaf de kade van Marina Bay.
  • Gardens by the Bay: een kunstmatig aangelegd park dat meer futurisme dan groen ademt. Voor de liefhebbers zijn er ook botanische tuinen te vinden. ’s Avonds laten de Supertrees een spectaculaire lichtshow zien.
  • Chinatown en Little India: deze wijken zijn een welkome afwisseling voor al het wolkenkrabbergeweld. Behalve natuurlijk een hoop Chinezen en Indiërs vind je hier een heleboel tempels, ontzettend lekker eten en zo’n beetje het enige stukje authenticiteit dat Singapore rijk is.
  • Orchard Road: dé winkelstraat van Singapore. Je komt hier uiteraard alle bekende luxemerken tegen, maar ook voor een beperkter budget zijn er genoeg winkeltjes in verschillende winkelcentra te vinden – ook interessant voor goedkope elektronica. Als je niet van plan bent te gaan winkelen, kun je Orchard Road gerust overslaan.
Chinatown Singapore
Chinatown in Singapore.