De ultieme Full Moon Party survivalgids

Iedere maand gaan zo’n 30.000 backpackers uit hun plaat op het Thaise eiland Koh Phangan om Full Moon Party te vieren. Varianten van dit feest heb je tegenwoordig op zo’n beetje iedere feestbestemming, maar op het strand Haad Rin op Koh Phangan is het – heel romantisch – in de jaren ’80 allemaal begonnen met een stel hippies. Met deze ultieme survivalgids neemt je kans om Full Moon Party heelhuids te overleven aanzienlijk toe.

Full Moon Party Koh Phangan

1. Ga niet te vroeg

Full Moon Party duurt de hele nacht en gaat na zonsopgang zelfs nog een paar uur door. Om 21:00 uur al aanwezig zijn is dan ook totaal onnodig. Waarschijnlijk zul je dan het strand moeten afstruinen naar andere feestvierders en ben je ruim voor zonsopgang al gebroken. Alle hostels organiseren een pre-party op de avond van Full Moon Party, dus breng daar je tijd door, maak vrienden en ga niet eerder dan middernacht richting Haad Rin.

2. Zuip jezelf niet vooraf in een coma

In een feestje vooraf en met name in indrinken schuilt dan ook meteen een gevaar. Bij iedere editie zijn er weer talloze backpackers die vooraf al zo straalbezopen zijn dat ze Full Moon Party niet eens halen. Piek niet te vroeg, want je hebt nog de hele nacht om buckets naar binnen te werken en van een ladderzatte toestand wordt niemand beter. Zorg ervoor dat je goed gegeten hebt en drink niet te veel door elkaar – hoe leuk dat ook is met die drankspelletjes.

Hostel Koh Phangan
Piek niet te vroeg op het feestje vooraf.

3. Neem zo min mogelijk mee

Toeristische trekpleisters zijn helaas onlosmakelijk verbonden met diefstal en Full Moon Party vormt daar geen uitzondering op. Neem daarom zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Laat sowieso je paspoort, bankpas, creditcard en andere pasjes in de locker van je hostel en stop je contante geld in een (afsluitbare) broekzak of een tasje. Ladyboys die je komen knuffelen doen dat niet omdat ze je leuk vinden, maar uit zijn op je spullen.

Veel feestgangers laten ook hun smartphone in een locker en dat is best slim, alleen kun je dit grandioze feestje dan niet vereeuwigen op foto en video.

4. Trek je slippers uit

De zee + teenslippers = geen goede combinatie. Na iedere Full Moon Party ligt het strand bezaaid met slippers en spoelen er honderden exemplaren aan. Ook al ben je vooraf niet van plan door de zee te gaan waden dan gaat dit waarschijnlijk toch gebeuren en anders is er wel een reële kans dat je je slippers kwijtraakt in het zand of tijdens een wild dansje op een podium.

Een oplossing is om bare feet te gaan, maar dan moet je wel oppassen voor eventuele glasscherven op het strand. Ben je niet zo’n Rambo of heb je geen trek in het risico van een paar flinke japen in je voeten, dan zijn simpele sneakers (die nat mogen worden) aan te raden.

Zonsopgang Haad Rin
Haad Rin in de vroege ochtend.

5. Pas op met buckets

De Thaise eilanden en buckets zijn onafscheidelijk. Voor wie geen benul heeft waar ik het over heb: dit zijn die emmertjes waarmee je vroeger in de zandbak speelde, maar dan gevuld met sterke drank + frisdrank of Thaise Red Bull. Voor € 5-10 kun je daar ongelooflijk dronken van worden. Deel daarom je buckets ALTIJD met anderen (er zitten niet voor niets meerdere rietjes in), want in je eentje ga je eraan ten onder.

Houd het trouwens wel bij vrienden of bekenden, want bij een vreemde is net zoals in Nederland de kans aanwezig dat er wat anders in zit dan alleen alcohol.

6. Ga niet zwemmen

Een duik in de zee lijkt verleidelijk, maar is om twee redenen niet echt handig. Allereerst is zwemmen in dronken toestand vrij dom en gevaarlijk. Jaarlijks verdrinken er backpackers en toeristen en dat is over het algemeen niet het gevolg van een verraderlijke stroming, maar van alcohol.

Ten tweede krijgt de baai van Haad Rin tijdens Full Moon Party de functie van urinoir voor mannen. Ken je die iets te warm aanvoelende kinderbadjes in het zwembad? De zee is met Full Moon Party nog 10 keer erger.

Zwemmen Full Moon Party
Zwemmen moet je dus NIET doen.

7. Koop of neem geen drugs

Aan drugs is relatief makkelijk te komen op Koh Phangan, maar dat is geen vrijbrief om ze te gaan gebruiken. Met name tijdens Full Moon Party controleert de Thaise politie (in burger!) hierop en word je betrapt, dan kan dat nog wel eens heel vervelend uitpakken, en dat geldt niet alleen voor je portemonnee.

Laat de drugs dus lekker over aan Britten en Amerikanen die denken hiermee de avond van hun leven te gaan hebben (en altijd bedrogen uitkomen), want zelfs compleet nuchter beleef je tijdens Full Moon Party de nacht van je leven.

8. Let op je groep

Met 30.000 mensen op een langgerekt strand is Full Moon Party waarschijnlijk de gemakkelijkste plek op aarde om binnen 10 seconden iedereen kwijt te raken. Let dus wat beter op elkaar dan je normaal zou doen, al is het maar om te voorkomen dat iemand beroofd wordt of het slachtoffer wordt van zijn eigen bucket (zie #5). Ben je met een grote groep dan raak je daar waarschijnlijk alsnog de helft van kwijt, maar dat is nog altijd beter dan dat je enkele minuten na aankomst al solo verder moet.

9. Blijf weg van het vuur

Wanneer je hebt gezopen en in de feestmodus zit lijken de fire skipping rope, ring of fire en fire limbo plotseling een fantastisch idee. DOE. HET. NIET. Ik herhaal: NIET. Ja het is stoer, avontuurlijk en helemaal #yolo, maar het risico op brandwonden is het echt niet waard (ik spreek uit ervaring). Een schrammetje levert je wellicht nog een stoer verhaal op; littekens in je gezicht of een t-shirt dat in de fik vliegt absoluut niet. Kijk dus van een veilig afstandje toe hoe andere backpackers de held uithangen en zich hoogstwaarschijnlijk verwonden.

Fire limbo Full Moon Party
Fire limbo.

10. Drink tussendoor en ’s ochtends water

Thailand kent een tropisch klimaat en met name op Koh Phangan kan het heel, heel erg heet worden. Een hele nacht feesten en drinken resulteert in een gigantisch vochttekort, dus drink tussendoor en met name ’s ochtends voldoende water. Houd ook rekening met de intensiteit van de zon bij zonsopgang: binnen enkele uren fik je net zo hard weg als op het heetst van de dag.

11. Neem een Songtaew naar huis

Nee, ook wanneer je Full Moon Party hebt overwonnen en bij zonsopgang nog op beide benen staat, ben je niet geschikt om op een scooter te gaan rijden, of nog erger, op een jetski of in een boot te stappen. Ben jij niet degene achter het stuur(wiel), dan is minstens zo dom om op een ander te vertrouwen. Ernstige ongelukken met scooters, jetski’s en speedboten (!) na afloop van Full Moon Party zijn geen uitzondering. Wees slim en neem gewoon de Songtaew-taxi naar je hostel of accomodatie.

Songtaew Koh Phangan
Een Songtaew is je enige ‘veilige’ vervoermiddel naar huis.

12. Slaap niet op het strand

Hee dat ligt lekker, zo’n strand! En ook nog eens een mooie zonsopgang, een betere slaapplek kun je je niet wensen. Niet slim! Als jij in coma ligt kun je fluiten naar die paar waardevolle spullen die je wel bij hebt (zie #3) en bovendien bestaat er ook zoiets als het getijde. Voor je het weet ga je kopje onder, en dat is niet alleen in je droom.

Veel plezier!