Koh Phi Phi: paradijs of nachtmerrie?

Witte zandstranden, indrukwekkende rotsformaties, strandfeesten en een bungalow of hostel recht aan zee. Koh Phi Phi klinkt als een paradijs, maar het massatoerisme op dit eiland heeft ook een keerzijde. 4 redenen waarom de Phi Phi-eilanden in Thailand zowel fantastisch als verschrikkelijk zijn.

Koh Phi Phi

1. Koh Phi Phi is ongelooflijk mooi…

Koh Phi Phi is de bekendste en meest toeristische eilandengroep van Thailand en dat heeft een reden. Alles waar je bij ’tropisch eiland’ aan denkt, vind je hier terug. Dankzij de vele accomodaties óp het strand word je wakker met een prachtig uitzicht en kun je vanuit je bed de zee in rollen. En herinner je je de film The Beach nog? Die is op het (onbewoonde) Koh Phi Phi Lee opgenomen, een plek die je nu per speedboat of longtail kunt bezoeken.

2. …en dat weten alle toeristen

De schoonheid van Phi Phi is helaas niet bepaald onopgemerkt gebleven (understatement) en dat betekent dat er per dag duizenden toeristen het eiland op én af gaan. Voor de duidelijkheid: het bewoonde eiland is slechts 28 vierkante kilometer groot waarvan een groot deel niet eens begaanbaar is. Iedere centimeter wordt dan ook benut voor hotels, resorts, restaurants, bars en winkeltjes. Ruim 10 jaar na de tsunami, toen het halve eiland werd weggevaagd, wordt er overigens nog steeds bijgebouwd.

Het gevolg is dat je altijd en overal tussen toeristen zit, al voelt het niet per se overvol aan. Mijd bij voorkeur wel het Nederlandse hoogseizoen en ga er vlak voor of na, want anders zit je in het regenseizoen.

Koh Phi Phi paradijs
Veel accomodaties op Phi Phi zitten op of aan het strand.

3. Het nachtleven op Phi Phi is geweldig…

Phi Phi is met name populair onder jonge reizigers en backpackers en is samen met Koh Phangan (Full Moon Party) dé feestbestemming van Zuidoost-Azië. Iedere avond zijn er vuurshows op het strand en kan er kansloos gezopen worden, mede dankzij extreem goedkope alcohol. Buckets zijn bij supermarkten (!) of kraampjes op straat namelijk verkrijgbaar voor een paar euro. Party on!

4. …maar ook slopend

Aan het nachtleven is niet te ontkomen en dat betekent over het algemeen dat je na enkele nachten jezelf kunt afschrijven. Veel mensen worden op Koh Phi Phi ziek van alcohol, het voedsel of kraanwater en anders is het wel uitputting of uitdroging die je lamlegt. Door de keiharde muziek zit slapen vóór 2 uur ’s nachts er in de meestal hostels niet in en nee, oordoppen helpen niet tegen trillende muren.

Mijn advies: boek hooguit 3-4 nachten op Phi Phi, want na die tijd wil je eigenlijk gewoon zo snel mogelijk van het eiland af. Tips voor partyhostels zijn Blanco Beach Bar en Stones Bar, die bovendien erg geschikt zijn om andere soloreizigers te ontmoeten. Je bent gewaarschuwd.

Stones bar Phi Phi
Stones Bar & Hostel.