Van Thailand naar Laos over land

Laos behoort tot het traditionele rondje Zuidoost-Azië en is een populaire bestemming vanuit noord-Thailand. Het is daarom geen verrassing dat je vanuit Chiang Mai en Pai vrij eenvoudig de grens kunt oversteken. Ik reisde van Thailand naar Laos over land via de grensovergang Chiang Khong – Huay Xai (Houayxai).

Thailand naar Laos

Van Thailand naar Laos reizen

Vanuit Chiang Mai en Pai vertrekken dagelijks minibussen naar Chiang Khong (via Chiang Rai), vanuit waar je via friendship bridge 4 de oversteek kunt maken naar Laos. De busrit van Chiang Mai naar Chiang Khong duurt zo’n 5-6 uur met een kamikaze-chauffeur. Reis je vanuit Pai, dan moet je er nog 3-4 uur bij optellen (en is het te hopen dat je niet wagenziek wordt).

Het handigste is om bij een van de talloze reisbureautjes in Chiang Mai of Pai enkele dagen van te voren een ticket te boeken naar Chiang Khong of Luang Prabang in Laos. Hierbij is een (prima) accomodatie en ontbijt in Chiang Khong inbegrepen, zodat je de dag erna de grens over kunt. Let er dus op dat het niet mogelijk is om in één dag vanuit noord-Thailand naar Laos te reizen, tenzij je al in een plaats zit die dichter bij de grens ligt, zoals Chiang Rai.

Om een idee te geven van de prijzen voor het vervoer inclusief accomodatie en ontbijt:

  • Pai – Luang Prabang met slow boat: 1750 THB (circa € 44)
  • Pai – Luang Prabang met bus: 1650 THB (circa € 41)
  • Pai – Chiang Khong: 650 THB (circa € 16,25)

Reis je vanuit Bangkok en wil je zo snel mogelijk Laos in, dan is de trein via Nong Khai de snelste en makkelijkste route.

Visa on arrival Laos
Voor Laos krijg je een visa on arrival.

Eenmaal de grens over kun je je reis vervolgen naar Luang Prabang per bus (1 dag) of slow boat (2 dagen). Hiervoor word je opgehaald bij de grensovergang. De enige reden om in de grensplaats Huay Xai te verblijven is een visa run of de fantastische Gibbon Experience; in dat geval kun je voor een paar euro een tuktuk naar dit stadje nemen.

Grensovergang Chiang Khong – Huay Xai

De grensovergang van Chiang Khong en Huay Xai (Houayxai) is vrij nieuw en prima georganiseerd. Aan de Thaise kant wordt de geldigheid van je visum gecontroleerd en krijg je een exit-stempel. Met een shuttlebus (20 THB, weekend 25 THB) ga je vervolgens door niemandsland de brug over en kun je ondertussen het immigratie- en visumformulier voor Laos invullen.

Grensovergang Chiang Khong - Huay Xai
De shuttlebus die je door niemandsland brengt.

De meeste nationaliteiten, waaronder Nederlanders en Belgen, komen in aanmerking voor een visa on arrival dat 35 dollar (weekend: 36 dollar) kost en 30 dagen geldig is. Hiervoor heb je alleen het ingevulde visumformulier, één pasfoto en dollars nodig. Indien nodig kun je bij de grens euro’s, dollars, kip (Laos) en baht (Thailand) omwisselen tegen een nette wisselkoers. Ook is er een geldautomaat aanwezig. Eerder geld omwisselen dan voordat je bij de grens bent is dus niet nodig, zelfs niet als je geen dollars op zak hebt.

Welkom in Laos!

Visum grens Thailan Laos
Bij de grens kun je geld omwisselen.