Vervoer van Thailand naar Maleisië over land

De regio rondom het Maleisisch schiereiland is een populaire bestemming voor backpackers die gaan rondreizen in Zuidoost-Azië. Ga je die richting op (en pak je eventueel Singapore mee), dan kun je vrij eenvoudig van Thailand naar Maleisië reizen over land.

Grensovergang Thailand Maleisië

Met het vliegtuig zijn er natuurlijk ook allerlei mogelijkheden om van Thailand naar Maleisië (of andersom) te komen, maar over het algemeen is dat een stuk duurder. Bovendien moet je dan maar net in de buurt van een vliegveld zitten en zijn de mogelijke bestemmingen beperkt. De minibus of trein is daarom voor de meeste backpackers een betere optie.

Voor Maleisië is vooraf een visum aanvragen niet nodig: je vult een formulier in en krijgt bij de grensovergang een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven.

Minibus naar Maleisië

Afhankelijk van je vertrekplaats in Thailand, rijden vanaf Surat Thani en Krabi minibussen naar Georgetown (Penang) en Kuala Lumpur. Dat laatste raad ik af omdat je reisdag dan onmenselijk lang wordt: het is slimmer om te overnachten in Georgetown en vanuit daar verder te reizen, ook als je bijvoorbeeld naar de Cameron Highlands of Taman Negara wilt.

Het reserveren van een minibus kan in alle Thaise steden en eilanden waar toeristen zitten en doe je bij je accomodatie of een reisbureau. Kom je vanaf de eilanden in de Golf van Thailand (Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui), dan reis je via Surat Thani; kom je vanaf de westkust (Koh Phi Phi of Phuket), dan reis je via Krabi. In alle gevallen rijdt de minibus via Hat Yai waar je meestal ook moet overstappen.

Voor wie denkt dat met de bus in Thailand en Maleisië reizen een luxe aangelegenheid is, komt meestal bedrogen uit. Ja, er zijn ook grote, comfortabele bussen op de populaire routes, maar in de meeste gevallen word je in een minibus (minivan) gepropt die in het slechtste geval ook nog eens bestuurd wordt door een kamikaze-chauffeur.

Minibus Thailand Maleisië
Opgevouwen in de minibus, weliswaar zonder kamikaze-chauffeur.

Lekker comfortabel over de snelweg cruisen zodat je een dutje kunt doen? Forget it. Bereid je voor op een vermoeiende en lange reisdag, waabij je door meerdere keren overstappen gelukkig wel voldoende gelegenheid krijgt om je benen te strekken. Het scheelt overigens een hoop als je niet zo lang bent of als de minibus maar voor de helft gevuld is: ik heb ondanks mijn lengte meerdere keren languit op de bank kunnen liggen. Het leuke aan hutje mutje op elkaar met andere backpackers is overigens wel dat het meestal voor een gezellige sfeer en nieuwe contacten zorgt.

Trein naar Butterworth (Penang)

Een comfortabeler alternatief om van Thailand naar Maleisië te reizen over land is met de trein. Er rijdt een intercity van Bangkok naar Butterworth, een industrieel stadje naast Penang (Maleisië) met een ferrydienst naar Georgetown. De route is Bangkok – Nakon Pathom – Hua Hin – Chumphon (ferry Koh Tao) – Surat Thani (ferry Koh Samui en Koh Phangan) – Hat Yai en vervolgens door Maleisië naar Butterworth. Wil je vanaf Butterworth verder met de trein naar Kuala Lumpur of zelfs Singapore, dan kan dat ook, al is dat sneller met de bus.

Let er dus op dat als je vanaf de Thaise westkust komt en met deze trein wilt reizen, je eerst via Krabi naar het station in Surat Thani of Hat Yai moet.

Georgetown Penang
Georgetown, Penang.

De intercity tussen Bangkok en Butterworth is een 2e klas sleeper train met airconditioning. Dat betekent dus comfortabel reizen, al gaat het wel wat trager dan met de bus. Een vertrek om half 2 ’s nachts vanuit Surat Thani betekent dat je pas 12 uur later in Butterworth aankomt. De volledige dienstregeling voor Bangkok – Butterworth vind je op Seat61. Houd er rekening mee dat Thaise treinen standaard met een halfuur tot 3-4 uur vertraging rijden.

Vanwege de populariteit van deze route zul je je plek in de trein vooraf moeten reserveren op het station, bij een reisbureau of bij je accomodatie. Zeker rondom de data van Full Moon Party is het nodig om minimaal 3 dagen van te voren te reserveren.