Zo vind je goedkope vliegtickets naar Thailand (en Zuidoost-Azië)

Je hebt je zinnen gezet op Thailand en/of Zuidoost-Azië. Of het nou een backpacktrip is, een van je stops tijdens je wereldreis of gewoon een lekkere vakantie, het vliegticket wordt hoe dan ook een grote uitgave. Maar met een beetje kennis van zaken en wat speurwerk is een retourtje Bangkok voor minder dan € 400 haalbaar. Ja, je leest het goed, minder dan 400 euro.

Emirates A380

Concurrentie op de vliegroute

Allereerst is het handig om te weten hoe de markt er op de route Europa – Bangkok precies uitziet. Ik heb het hier specifiek over Bangkok, omdat dat voor de meeste reizigers het startpunt is voor een trip door Zuidoost-Azië. Bovendien is het veruit de goedkoopste vliegbestemming in die regio.

Wil je naar een omliggend land zoals Myanmar, Laos, Cambodja of Vietnam, dan is het eigenlijk altijd wel de moeite om te kijken wat het kost om vanuit Bangkok verder te vliegen of over land te reizen. Als alternatief kun je eventueel ook Kuala Lumpur als bestemming nemen, met name interessant voor als je door wilt naar Borneo of de Filipijnen. Voor regionale vluchten vanuit Bangkok en Kuala Lumpur kun je het beste terecht bij prijsvechter AirAsia.

De vliegroute Europa – Bangkok wordt gekenmerkt door hevige concurrentie. Dat komt enerzijds door de populariteit van de bestemming en anderzijds door de geografische ligging. Een heleboel steden liggen precies halverwege de route en laten daar nou net luchtvaartmaatschappijen een thuisbasis (hub) hebben. Dit in tegenstelling tot de route Europa – Verenigde Staten, of nog erger, naar Zuid Amerika, waar je dit absoluut niet hebt.

Met tussenstop naar Bangkok

In de praktijk betekent deze concurrentie dat je vaak veel goedkoper kunt vliegen als je kiest voor een tussenstop. Je reistijd wordt er natuurlijk wat langer op, maar het prijsvoordeel én de kwaliteit van de maatschappij is dat zeker waard. Dat laatste geldt vooral als je kiest voor een van de 3 zogenaamde Gulf carriers, gevestigd in de regio rondom de Perzische golf. Dat zijn:

  • Emirates (overstap in Dubai)
  • Etihad Airways (overstap in Abu Dhabi)
  • Qatar Airways (overstap in Doha)
Etihad Airways Abu Dhabi
Overstap in Abu Dhabi.

Al deze maatschappijen vliegen dagelijks (Emirates meermaals) vanuit Amsterdam naar hun eigen hub en vanuit daar dagelijks naar Bangkok. Gulf carriers blinken echter vooral uit in hun product: moderne vliegtuigen, uitgebreide in-flight-entertainment en ontzettend goede service. Hoe spijtig het ook is, Europese maatschappijen kunnen daar simpelweg niet aan tippen.

Etihad Airways in-flight-entertainment
In-flight-entertainment en goodiebag bij Etihad Airways (weliswaar een bulk head seat).

Een vergelijkbare tussenstop-constructie vind je overigens ook bij China Southern (via Guangzhou) en Aeroflot (via Moskou), al zijn dat kwalitatief wel mindere maatschappijen.

Goedkope vliegtickets naar Thailand

Tot zover de achtergrond. Bij het zoeken naar een vliegticket naar Thailand zit je dus al gauw goed met de genoemde luchtvaartmaatschappijen, tenzij je echt per se een directe vlucht wilt. In dat geval ben je aangewezen op KLM, Eva Air en China Airlines naar Bangkok of Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur.

Dat betekent echter allerminst dat je op de website van een van deze maatschappijen moet gaan zoeken naar een ticket naar Bangkok. Sterker nog, je bent vrijwel altijd goedkoper uit als je dit via een aparte boekingsite doet (zie stap #1 verderop).

Maar er is meer om rekening mee te houden en dat heb ik op een rijtje gezet in onderstaand stappenplan. Ik kan natuurlijk niets garanderen, maar volg je deze stappen, dan ben je in elk geval al een heel eind op weg in je zoektocht naar goedkope vliegtickets naar Thailand en/of Zuidoost-Azië. En wie weet voor onder de 400 euro.

Stap #1 – Prijsvergelijkers

Begin je zoektocht altijd bij prijsvergelijkers. Daar hoef je zelf geen uren in te steken, want verschillende websites doen het werk voor jou door bij honderden aanbieders en luchtvaartmaatschappijen ticketprijzen te controleren. De meest bekende is ongetwijfeld Skyscanner, al verkoopt die zelf geen tickets – hiervoor word je doorverwezen naar een externe aanbieder.

Stap #2 – Flexibele reisdata

Flexibele reisdata zijn helaas niet voor iedereen weggelegd, maar kunnen je wel een heleboel geld schelen. Heb je die mogelijkheid, dan kun je in de prijsvergelijkers van stap #1 invullen dat je op verschillende dagen (of bij Skyscanner zelfs een hele maand) kunt vertrekken. Een week vroeger of later kan zomaar 100 euro schelen. Houd daarbij ook rekening met schoolvakanties.

Heb je minder keuzevrijheid, dan is het slim om te zoeken naar vliegtickets met vertrek op doordeweekse dagen. Deze zijn vrijwel altijd goedkoper dan een vertrek op vrijdag, zaterdag of zondag.

Stap #3 – Duitse en Belgische luchthavens

Word je nog niet warm van de prijzen? Laat Schiphol dan even voor wat het is en probeer een vlucht vanaf Brussel, Düsseldorf of Frankfurt. Het zal je verbazen hoe een ogenschijnlijk vergelijkbare vlucht veel goedkoper kan zijn bij onze ooster- of zuiderburen. Zeker als je dicht bij de grens woont, is er nauwelijks reden om voor Schiphol te kiezen. De luchthavens van Düsseldorf en Frankfurt zijn bovendien per gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland. Met de trein naar Düsseldorf Airport kan al vanaf € 19,-.

Luchthaven Düsseldorf
Luchthaven Düsseldorf.

Stap #4 – Open jaw tickets

Ten slotte een tip voor de echte hardcore koopjesjager: open jaw tickets. Simpel gezegd komt dit erop neer dat je van luchthaven A naar bestemming B vliegt, maar terugvliegt van of naar luchthaven C. Bijvoorbeeld:

  • Heenweg: Amsterdam – Bangkok
  • Terugweg: Bangkok – Düsseldorf

Dit kan soms ontzettend goedkoop uitpakken, maar je zult de verschillende combinaties wel handmatig moeten uitproberen. Gebruik daarvoor opties als “Meerdere bestemmingen”, “Afwijkende luchthaven terugvlucht” of “Terug vanaf andere bestemming” bij de genoemde prijsvergelijkers. Lees ook mijn uitgebreide uitleg over open jaw tickets.