Lange overstap in Abu Dhabi? Sheikh Zayed Mosque bezoeken vanaf het vliegveld

Boek je een ticket naar Azië of down under, dan is de kans aanwezig dat je een (lange) overstap hebt in de Verenigde Arabische Emiraten. In Dubai (de hub van Emirates) is genoeg te zien en te doen om de tijd buiten het vliegveld te doden, maar de thuishaven van Etihad Airways, Abu Dhabi, heeft een stuk minder te bieden. Toch staat hier iets wat je eigenlijk niet mag missen: de Sheikh Zayed Mosque.

Sheikh Zayed Mosque

Sheikh Zayed Mosque bezoeken vanaf vliegveld

Deze enorme witmarmeren moskee is in 2007 geopend en dus vrij modern, maar daardoor niet minder indrukwekkend. De omvang, prachtige architectuur, versieringen en het gebruik van diverse Islamitische stijlen uit verschillende landen maken deze plek absoluut een bezoek waard. Het is de belangrijkste moskee in de Emiraten en kan zo’n 40.000 gelovigen huisvesten.

De Sheikh Zayed Mosque bereiken vanaf Abu Dhabi International Airport is het eenvoudigst per taxi. Deze vind je recht voor de aankomsthal en de chauffeurs rijden netjes op meter. De start- en kilometertarieven zijn vastgesteld en staan op de ruit van elke taxi. Van het vliegveld naar de moskee kostte in februari 2017 circa 60 AED (€ 15), de weg terug betaalde ik een kleine 40 AED (€ 10) omdat je dan geen duurdere airport taxi hoeft te gebruiken. Geld pinnen kan in de aankomsthal, maar let erop dat deze automaten met een minimum en veelvoud van 100 AED werken.

Sheikh Zayed Mosque Abu Dhabi
De Sheikh Zayed Mosque bezoeken vanaf het vliegveld is het eenvoudigst per taxi.

Handig om te weten voor je bezoek

  • De Sheikh Zayed Grand Mosque is gratis toegankelijk.
  • De openingstijden zijn van 09:00 tot 22:00 uur, met uitzondering van vrijdag in verband met gebed. Op die dag gaat de moskee om 16:30 open. Ook tijdens de Ramadan gelden er aangepaste openingstijden.
  • Er zijn gratis rondleidingen op gezette tijden die ter plekke worden aangegeven.
  • Er gelden strikte kledingvoorschriften, zie hieronder. Bedekkende kleding voor vrouwen kan eventueel geleend worden bij de ingang. Ook kun je daar je rugzak opbergen indien hier eten of drinken in zit.
Sheikh Zayed Mosque voorschriften
Er gelden strenge voorschriften in de Sheikh Zayed Grand Mosque; eten of drinken komt écht niet binnen.

Hoe lang moet de overstap zijn?

Maar voordat je deze schitterende moskee op je bucketlist zet, is het belangrijk om te kijken of het verlaten van het vliegveld wel haalbaar is. Reken allereerst vanaf de aankomsttijd een uur om buiten te komen. De immigratie in Abu Dhabi is gelukkig vrij snel. Een visum is niet nodig, dus met een Nederlands paspoort krijg je gewoon een stempel.

Zorg er vervolgens voor dat je 1,5 tot 2 uur voor vertrek weer terug op het vliegveld bent. Ook dit is ruim gerekend, maar je weet nooit op wat voor drukte je ineens kunt stuitten. Als je de instapkaart voor je vervolgvlucht nog niet had gekregen, dan raad ik aan deze te regelen bij de transfer desk vóórdat je het vliegveld verlaat. Je kunt dan bij terugkomst op het vliegveld direct door naar de paspoortcontrole.

De taxi rijdt in een kleine 20 minuten van/naar Sheikh Zayed Mosque. Het bezoek zelf kan in principe in een uur, maar reken er 2 uur voor als je alles op je gemak wilt bekijken. Bij elkaar opgeteld moet je dus uitgaan van een minimale overstaptijd van 4,5 tot 5 uur om op je gemak en zonder stress dit hoogtepuntje van Abu Dhabi te bezichtigen.

Sheikh Zayed Mosque bezoeken vanaf vliegveld
De moskee is één van de weinige dingen in Abu Dhabi die je echt zou moeten zien.