3 redenen waarom je Fansipan moet beklimmen

Hij wordt the roof of Indochina genoemd en de beklimming ervan is een ware beproeving. Fansipan (Phan Xi Păng) in Sapa, Vietnam is met 3143 meter de hoogste berg van Vietnam, Laos en Cambodja gecombineerd en zelfs voor geoefende klimmers een behoorlijke uitdaging. 3 redenen waarom je Fansipan niet links moet laten liggen wanneer je in noord-Vietnam bent.

Fansipan Sapa Vietnam

1. Hoogste top in Indochina

Ja, zelfs dicht bij huis heb je veel hogere bergen, maar alles is relatief en het uitzicht vanaf Fansipan is werkelijk fenomenaal. Bij goed weer (na het regenseizoen en vóór de wintermaanden) kun je China zien liggen vanaf de eenzame top die boven alles uitsteekt. Bedenk: dit is Vietnam en beter of hoger dan dit ga je het in deze regio simpelweg niet vinden.

Fansipan uitzicht zonsopgang
Het uitzicht vanaf 3143 meter bij zonsopgang is fenomenaal.

2. De ultieme overwinning

De beklimming van Fansipan is behoorlijk zwaar, maar de 2-daagse trekking met overnachting in het basiskamp op 2800 meter is voor de meeste reizigers met een redelijke conditie haalbaar. Het gevoel wanneer je eíndelijk de top hebt bereikt is onbeschrijfelijk en de intensiteit van de klim, voornamelijk het laatste stuk, maakt het tot een ultieme overwinning. De schitterende zonsopgang die daarop volgt is de beste beloning die je je kunt wensen.

Fansipan Sapa
De beklimming is zwaar, maar is het absoluut waard.

Voor de geoefende bergbeklimmers is een 1-daagse trekking ook mogelijk (duur: 10-12 uur), maar ikzelf geef de voorkeur aan 2 dagen om de vermoeidheid te spreiden en getuige te kunnen zjin van een schitterende zonsopgang.

3. Het is nu nog uniek

Sapa wordt steeds populairder onder toeristen en dat heeft er helaas toe geleid dat er een kabelbaan naar Fansipan in aanbouw is. Wanneer deze klaar is (2016?), zal er geen sprake meer zijn van een eenzame 3143 meter hoge top met een tiental andere klimmers, maar wordt het op een kluitje staan in een wirwar van toeristen die ‘eventjes’ omhoog zijn gekomen. Er zijn nu relatief weinig reizigers die de moeite nemen Fansipan te beklimmen (het weekend uitgezonderd), dus ga voor die unieke ervaring en doe het zo snel mogelijk. Succes!

Kabelbaan Fansipa
De kabelbaan naar Fansipan is momenteel in aanbouw.

Nieuwsgierig worden naar deze beklimming? Sapa is per bus te bereiken vanuit noord-Laos, de hoofdstad Hanoi of Ho Chi Minh City.