Dit moet je weten over de Hai Van Pass

“Een van de beste kustwegen ter wereld”, zo omschreef Top Gear’s Jeremy Clarkson de Hai Van Pass tussen Hue en Da Nang (Vietnam). De 21 kilometer lange pas langs de Zuid-Chinese Zee is inmiddels uitgegroeid tot een populaire dagtrip voor backpackers die van Hue naar Hoi An (of andersom) reizen per scooter, motor of met easy rider. Dit moet je weten voordat je de bergen in gaat.

Hai Van Pass Vietnam

Scooter, motor of easy rider

Reis je in Vietnam met een motor, dan ontkom je eigenlijk niet aan de Hai Van Pass. Hue en Hoi zijn leuke bestemmingen waar vrijwel iedereen een stop maakt en zijn beide gelegen aan de Highway 1A – de hoofdsnelweg die van noord naar zuid loopt.

Heb je geen motor, dan zijn er twee alternatieven: een scooter huren (one way rental) in Hue of Hoi An, of achterop bij een easy rider. Die eerste optie kost circa 20 euro plus benzine waarbij je backpack per bus vervoerd wordt naar de accomodatie op je eindbestemming. Een easy rider kun je vinden voor ongeveer 40 euro; in de meeste gevallen kun je je backpack dan achterop de motor meenemen.

Voor gave videobeelden van de Hai Van Pass neem je natuurlijk een GoPro op je helm, stuur of borst mee. Lees ook mijn verzameling tips voor een GoPro op reis.

Hai Van Pass bereiken

Zowel Hue als Hoi An zijn niet met internationale vluchten te bereiken, maar wel vrij gemakkelijk met respectievelijk een binnenlandse vlucht of de bus vanaf Hanoi of Ho Chi Minh City. Bovendien heeft Da Nang directe verbindingen met een aantal landen in Azië.

Route Hai Van Pass

De volledige rit van Hue naar Hoi An is ongeveer 160 kilometer en prima in één dag te doen. In normaal tempo doe je er ongeveer 4-5 uur over zonder stops, dus als je ’s ochtends tussen 09:00 en 10:00 uur vertrekt kun je met een aantal pauzes gemakkelijk je bestemming bereiken voordat het donker is.

Scooter Hai Van Pass
Neem zeker de tijd voor stops onderweg en op het hoogste punt.

De pas zelf omvat eigenlijk maar een klein deel van je trip, dus neem zeker de tijd voor stops onderweg en natuurlijk op het hoogste punt (496 meter). Qua route is het het leukste om vanaf Hue via de kust naar beneden te rijden. Volg daarvoor de hoofdweg 49 richting Thuan An om uiteindelijk langs een groot meer weer op de 1A uit te komen.

Het gedeelte ten zuiden van de pas is wat saaier. Het beste is om van/naar Hoi An via de kust te rijden, dwars door Da Nang heen. Die stad heeft verder behalve strand nauwelijks wat te bieden, maar de brede en vaak lege wegen die haast Noord-Koreaans aandoen zijn wel leuk om te passeren.

Veiligheid

De weg over de Hai Van Pass is over het algemeen zeer goed te berijden. Alles is geasfalteerd en hier en daar wordt de wegkwaliteit nog verder verbeterd. Een uitzondering hierop vormt de weg langs de kust bij Hue. Deze gaat door dorpjes en is op een aantal plekken onverhard. Wees daar voorzichtig en gebruik je toeter voor rondfietsende locals, want die kunnen nog wel eens onverwachte capriolen uithalen.

Hai Van Pass Hue Hoi An
Bewolkt of niet, de Hai Van Pass is altijd indrukwekkend.

De pas zelf is overigens niet zo’n enorme uitdaging. Het meeste verkeer gaat door de tunnel, dus op scooters, motors, enkele bussen met toeristen en een paar tankauto’s na zijn de wegen nagenoeg leeg. Dat gezegd hebbende doe je er verstandig aan rustig aan te doen en geconcentreerd te blijven, want een scooter- of motorongeluk in Vietnam zit echt in een klein hoekje.

Check ook vooraf de weersvoorspellingen, want 5 uur lang in stromende regen rijden is geen pretje. De Hai Van Pass is overigens altijd vrij bewolkt en een stuk frisser dan de weg er naar toe, dus het is slim om je wat warmer te kleden en een windjack mee te nemen.