Scooterongeluk in Vietnam, wat nu?

Het onvermijdelijke is gebeurd: je bent van je scooter (of motor) gedonderd in Vietnam, Laos, Cambodja of Thailand en hebt fatsoenlijke medische zorg nodig. Helaas is dit geen Europa en ben je veelal aangewezen op lokale klinieken en kwakzalvers. Dit zijn mijn tips voor wanneer je een scooterongeluk in Vietnam of elders in Zuidoost-Azië hebt gehad.

Scooterongeluk in Vietnam

1. Zoek een fatsoenlijk ziekenhuis

Allereerst is het belangrijk om je verwondingen niet te onderschatten. Ook als het alleen bij schaaf- en huidwonden is gebleven, moet er in de meeste gevallen een arts naar kijken die er verstand van heeft. Guess what, die ga je echt niet vinden in een lokale kliniek. Met name in Laos en Cambodja is de medische zorg niet om over naar huis te schrijven.

Je doet er daarom verstandig aan om door (of terug) te reizen naar een grote stad waar een western of international hospital gevestigd is. Die vind je bijvoorbeeld in Hanoi, Ho Chi Minh City, Hue of Bangkok; voor andere steden en landen kun je het beste Googlen. In deze ziekenhuizen is het bovendien vaak mogelijk met creditcard te betalen en kun je contact leggen met je reis- en zorgverzekering in Nederland.

2. Overweeg antibiotica

Ik ben geen arts en absoluut niet in de positie om adviezen te geven over medicijnen, maar gebaseerd op mijn ervaringen en die van andere reizigers zijn antibiotica een must in geval van (huid)verwondingen. Alleen schoonhouden met een ontsmettingsmiddel als Betadine is vaak niet voldoende. In Zuidoost-Azië loop je een enorm risico op infecties en als dat gebeurt, ben je nog verder van huis. Ga niet zelf aan de haal met antibiotica bij de apotheek op de straathoek, maar vraag de behandelend arts om een voorschrift.

3. Vraag om een second opinion in Nederland

Hoe goedbedoeld de adviezen van buitenlandse artsen en verplegers ook zijn, ze zijn niet op het niveau van westerse geneeskunde. Vraag daarom je eigen (of een) arts in Nederland om een second opinion voor wat betreft de behandeling van wonden en het nemen van antibiotica. Foto’s en de namen van medicijnen komen daarbij goed van pas. Vooral als het op antibiotica aankomt wordt in Zuidoost-Azië nogal gemakkelijk van alles voorgeschreven, dus check dat even na.

4. Geef jezelf rust

Last but no least: geef jezelf wat tijd om te herstellen, afhankelijk van hoe ernstig het ongeval was. Direct doorreizen maakt het vaak alleen maar erger. Leg jezelf erbij neer dat je waarschijnlijk je reis even moet pauzeren, wat eigenlijk helemaal niet erg is. Een paar dagen op dezelfde plek blijven, niks doen en dingetjes regelen is af en toe hartstikke fijn wanneer je voor een langere tijd op reis bent.